Matthias Lanzinger, Christian Lundin  (Foto: Sigurdsøn, Bjørn/SCANPIX)
Matthias Lanzinger, Christian Lundin (Foto: Sigurdsøn, Bjørn/SCANPIX)

Lanzinger kan få erstatning

Alpinisten Matthias Lanzinger kan få erstatning for tapt fremtidig arbeidsinntekt.

Den østerrikske alpinisten Matthias Lanzinger, som i 2008 hadde et stygt fall under et worldcuprenn i Kvitfjell har krav på erstatning etter behandlingen ved sykehuset i Lillehammer. Det har Norsk Pasientskadeerstatning bestemt, melder NRK.

Under fallet pådro Lanzinger seg et stygt lårbrudd som førte til flere operasjoner og seinere amputasjon av beinet.

En kirurg fra Østerrike hevder at det foreligger en pasientskade grunnet mangelfull behandling fra medisinsk personell, og at det er en skandale at det ikke var redningshelikopter til stede under rennet. Lanzinger mener selv at det tok for lang til fra skaden skjedde til han ble fraktet til et sykehus, og at han fikk mangelfull kirurgisk behandling ved Ullevål universitetssykehus.

Det er for amputasjonen av venstre bein det nå er klart at Lanzinger har krav på erstatning.

Kommunikasjonssjef Øydis Ulrikke Castberg fra Norsk Pasientskadeerstatning sier til TV 2 Sporten at det ikke er snakk om en tort og svie-erstatning, men heller en erstatning beregnet på tapt fremtidig arbeidsinntekt.

Norsk Pasientskadeerstatning har foretatt en egen utredning i saken. I sin behandling av saken skriver de at legene frarøvet pasienten muligheten for å få et best mulig utgangspunkt ved å ikke anlegge en ytterligere bypass på pulsårene i beinet, og understreker at tvilen med tanke på om man kunne reddet beinet vil komme Lanzinger til gode.

Utredningen gjør det også klart at Lanzinger ikke har krav på erstatning fra Lillehammer sjukehus, dit han ble fraktet først, men fra Ullevål universitetssykehus der den kirurgiske behandlingen ble utført.