16 åringen, Maren Lundby, er første hopper ut når Holmenkollens normalbakke åpner i dag.  (Foto: God morgen Norge)
16 åringen, Maren Lundby, er første hopper ut når Holmenkollens normalbakke åpner i dag. (Foto: God morgen Norge)

Første hopper ut!

Ingen skal snike seg foran i køen denne gangen. Maren Lundby blir første skihopper i bakken når Holmenkollens lillebror, Midststubakken, åpner i dag.

Anette Sagen fikk den samme æren i storbakken, noe som førte til stor oppstandelse da Bjørn Einar Romøren snek seg foran i køen.

Ergelig

– Det er noen dager man er litt mer ergelig enn andre, sier Fabian Stang, ordfører i Oslo, som var gjest i God morgen Norge den morgenen det ble avslørt at gutta hadde kuppet Sagens debuthopp i Holmenkollen.

Men ergelsen er gått over, og nå er fokuset rettet mot 15-åringen, 16 i morgen, som er første person ned Midtstubakken i dag.

– Kjempeartig! Jeg sa bare ja!, sier Maren Lundby, som for en uke siden fikk vite at hun var valgt ut.

Fem nye bakker

Den nye Midtstubakken er en del av Holmenkollens nasjonalarena, og kommer til å være arena for hopp, langrenn, kombinert og skiskyting under Ski-VM 2011. Det kommer fire bakker til, som skal være med på å rekruttere barn og unge til hoppsporten.

– Dette skal være et anlegg hvor det er plass til jentene også, sier ordføreren, som er glad for at Maren er valgt som første hopper ut.

Maren Lundby ble utvalgt fordi hun representerer Morgendagens Helter, talenter som Norges Skiforbund har plukket ut. Dermed viser Norge at kvinnelige hoppere blir tatt, seriøst, og at de ikke regnes som annenrangs hoppere.

Siste barriere brutt

Ifølge sportssjef i hopp, Clas Brede Bråthen, er talentene valgt ut på grunnlag av en helhetsvurdering av personlig profil, grafisk tilhørighet, gode verdier og sportslige resultater og ambisjoner.

– Disse utøverne har en idrettsglede som virkelig blir lagt merke til i tillgg til at de presterer jevnt bra, sier Brede Bråthen.

Vinden blåser i riktig retning når det gjelder jenter og hopping. Maren Lundby deltok i VM i Tsjekkia i 2009, der kvinnene var med for første gang. Nå håper hun at OL i Sotsji skal åpne opp for de kvinnelige hopperne. Da er siste barriere brutt.

I Midstubakken skal jentene ha sitt renn under VM den 25. februar. Nå jobbes det for at kvinnene skal få ha sitt renn i Holmenkollen så fort som mulig.

Urettferdig

Flere og flere ser at det er urettferdig at jentene ikke blir behandlet på samme måte som guttene.

– Maren skal være en av våre ambassadører, så skal vi få det til til slutt, sier Stang.

Maren skal hoppe kl 16 i dag.