ny
ny

Kreftfremkallende stoffer i barnehengere

Alle sykkeltilhengerne inneholdt helseskadelige kjemikalier. – Norske forbrukere skal skånes for slikt, mener Forbrukerrådet.

Forbrukerrådet har i samarbeid med ICRT (International Consumer Research & Testing) testet sju sykkeltilhengere som kan kjøpes på det norske markedet. Til deres store overraskelse fant testlaboratoriet helseskadelige stoffer i alle sykkeltilhengerne.

- Helseskadelige stoffer er heldigvis funnet i begrensede mengder, men likevel nok til at det gir utslag i vår totalvurdering, sier Hanne Brostrøm, forbrukerpolitisk rådgiver i Forbrukerrådet.

Les også: Pass på sikkerheten - slik bruker du sykkeltilhengeren riktig.

Les også: Test av sykkeltilhengere avslørte store kvalitetsforskjeller.

Kan forårsake kreft

Testlaboratoriet fant blant annet kreftfremkallende tjærestoffer, såkalt polyaromatiske hydrokarboner (PAH), og plastmykgjørere (ftalater) i seteputer og seler, vinduer og regntrekk. Disse stoffene mistenkes ifølge Forbrukerrådet blant annet for å fremkalle allergiske sykdommer, redusere forplantningsevnen, forandre arvestoffer og for å kunne forårsake kreft.

- Enkeltproduktene er ikke nødvendigvis farlige i seg selv- faren er den samlede coctailen av kjemikalier. Selv om ikke hvert og ett produkt isolert er akutt skadelig, er det knyttet stor usikkerhet rundt kombinasjonen av stoffene og hvordan disse påvirker oss. Vi ønsker oss en bransje som har en innebygd føre var-holdning når det gjelder kjemikalier, sier Brostrøm til TV 2 hjelper deg.

- Dyrest ikke nødvendigvis tryggest

Sykkeltilhengeren Winther Dolphin New Edition er den med høyest innhold av det hormonforstyrrende ftalatet DEHP i vinduet på duken. Hvis dette hadde vært et vindu i en barnevognkalesje, hadde et så høyt innhold av DEHP i følge Forbrukerrådet vært forbudt. Winther Dolphin New Edition er også den dyreste i testen.

- Dette viser at pris ikke alltid henger sammen med kvalitet eller sikkerhet. Dyrest er ikke nødvendigvis tryggest, sier Brostrøm i Forbrukerrådet.

Sykkeltilhengeren selges på Oslo Sportslager. Der blir de overrasket når TV 2 hjelper deg forteller om funnet.

- Dette synes vi ikke noe særlig om, for hengeren i seg selv er helt super. Vi ønsker jo ikke at det skal være slike stoffer i et produkt som vi selger, sier Anders Baardset, administrerende direktør i Oslo Sportslager.

- Bransjens ansvar

Forbrukerrådet synes det er ekstra ille at det er skadelige stoffer i produkter som er beregnet for barn, slik som sykkeltilhengerne de nå har testet.

- Norske forbrukere skal skånes for produkter som inneholder stoffer som kan ha helse- og miljøforstyrrende egenskaper. Når det gjelder produkter rettet mot barn må kravet til trygghet være særlig skjerpende. Det er bransjens ansvar å holde produkter som inneholder verstingstoffer unna markedet. Det er fullt mulig å produsere sykkeltilhengere uten disse stoffene, sier Brostrøm.

- Langtidsvirkningene er bekymringsfulle

Det mener også Klima- og forurensningsdirektoratet.

- Norske importører må stille krav til produsentene om at forbrukerprodukter som importeres til Norge ikke skal inneholde kjemiske stoffer som er forbudt, er regulert eller som kan medføre helsefare. Mange importører kjenner ikke det ansvaret de har for at produktene de importerer er trygge. Verken ftalater eller PAH medfører akutte helseskader, det er langtidsvirkningene som er bekymringsfulle, sier Line Telje Høydal, sjefingeniør i Klima- og forurensningsdirektoratet.

- Kan være forbudt

Direktoratet liker ikke at det er funnet både DEHP og PAH i sykkeltilhengerne, og antyder at DEHP i sykkelhengere faktisk kan være forbudt.

-DEHP er forbudt i leketøy og småbarnsprodukter. Norge definerer småbarnsprodukter videre enn EU-landene, vi inkluderer produkter som regntøy, votter og mansjetter og krager på parkdresser til barn under 3 år. Regntrekk til barnevogner er omfattet, og det vil da være naturlig at sykkelhengere beregnet på barn under 3 år også er omfattet. Regelverket er ikke entydig og det vil være rom for tolkning, sier Høydal til TV 2 hjelper deg. Direktoratet skal nå vurdere vognene for å se om noen av dem bør forbys i Norge.

- Bytt ut stoffene

Organisasjonen Grønn Hverdag oppfordrer bransjen til å ta grep.

- Når det finnes alternativer til de helsefarlige stoffene, kan de faktisk umiddelbart bytte disse ut, sier Tone Granaas, daglig leder i Grønn Hverdag.

Hun mener det vil være en fordel for produsentene å ta ansvar for å ikke ha helseskadelige stoffer i produktene sine.

- Folk ønsker å ta gode valg for barna sine. Den første produsenten som er ute med et godt produkt som også ivaretar helse- og miljøaspektet, vil også styrke sitt konkurransefortrinn i markedet, sier Granaas til TV 2 hjelper deg.

Slik unngår du verstingstoffene

Forbrukerrådet mener god kvalitet også omfatter informasjon om hvilke stoffer produktene er laget av og hvilke konsekvenser disse har for helse og miljø.

- For å unngå verstingstoffer bør forbrukerne etterspørre produkter med de offisielle miljømerkene Svanen og EU-blomsten. Dessverre er det ikke slik at det alltid er mulig å finne produkter som er miljømerket. Produsent, importør og selger har plikt til å fortelle forbrukeren hva produktet inneholder hvis forbrukeren spør, men våre undersøkelser har vist at det er svært vanskelig å få denne informasjonen, sier Brostrøm til TV 2 hjelper deg.

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter