Viktig at barna får et begrep om penger så tidlig som mulig
Viktig at barna får et begrep om penger så tidlig som mulig

– Snakk med barna om penger!

Aner barn bekymringer hos foreldrene om hjemmeøkonomi, skjermer de dem ved å ikke spørre.

– 8 av 10 foreldre mener det er viktig å snakke med unger om økonomi. Men bare halvparten gjør det, sier Sidsel Sodefjed Jørgensen, forbrukerøkonom DnB NOR til God morgen Norge.

Jørgensen advarer foreldrene mot å ikke snakke med barna om økonomi. Hun sier at penger blir fort en maktdemonstrasjon unger mellom.

– De spør hverandre om klær, om hvor de var på ferie. Barn blir møtt med konsekvenser av å ha mye eller lite penger.

Les også: Barna la brev i kisten før de la på lokket

– Vær ærlig!

– Før eller siden konfronterer barna foreldrene om det med inntekt. Man bør ikke si beløpet eksakt, men man skal tilpasse svaret til det barnet han har utifra alder, familiesituasjon og så videre. Men man skal være oppriktig og ærlig. Man burde finne ut årsaken til at ungen spør om dette før man stuper uti med et svar, sier Jørgensen.

Hun advarer mot å vifte med eksakte beløp til barn under 10 år, siden de ofte ikke har full oversikt over inntektsbegrepet. Hun synes også at det er å snakke om penger kun innad i familien er en viktig regel og anbefaler foreldrene å forberede barna på hvordan de skal takle spørsmål om dette fra fremmede.

– Barna i den alderen forstår ofte ikke forholdet mellom inntekter og utgifter. De har vansker for å se sammenhenger mellom jobbtype, inntekt og eksempelvis deltidsstillinger, sier Jørgensen, og forteller at de kan ende opp med å snakke om inntektstall med hverandre uten å forstå hele sammenhengen.

Googler skattelister

Forbrukerøkonomen sier at når barna blir ti til tolv år gamle, så kan foreldrene forklare familiens økonomiske situasjon nærmere. Grunnen til det er, at i den alderen så begynner de å bli drevne på PC og kan med letthet finne ut ting på nettet.

– Når barna begynner google skattelister så blir det litt rart å ikke nevne inntekt i det hele tatt. Men da er det viktig å påpeke at folk tjener forskjellig alt utifra hvilken jobb de har og livssituasjonen de er i.

Dessutten foreslår Jørgensen å sette ting litt i perspektiv. Å fortelle at familien har det bedre enn mange andre og bedre enn familier i andre land.

– Særlig mot små barn må man fokusere på det trygge. At familien har råd til den boligen den bor i, at den har bil og at de kan spise oftest den maten de ønsker, sier Jørgensen.

Les også: Vannet gikk i uke 17

Skjermer foreldrene

Jørgensen sier at uansett så hører barn alt og får med seg det meste, selv om de ikke forstår alt fullt ut. Spørsmålet blir hvordan man takler det. Mange foreldrene vil skjerme barna sine, men ofte så skjermer barn foreldrene også:

– Barna er mer oppmerksomme enn vi tror. Hvis de aner en liten bekymring hos foreldrene når det gjelder inntekt, så vil de unngå å spørre om det for å ikke gjøre bekymringene deres enda større.

– Igjen er det da viktig å fokusere på det trygge, at familien har nok til mat, til et sted og bo, og at situasjonen er kanskje midlertidig, sier Jørgensen.

– Gi barna lommepenger og egen bankkonto

Forbrukerøkonomen anbefaler å gjøre ungene kjent med pengebegrepet og at ting koster så tidlig som mulig. Lommepenger for de små synes hun er en god idè, og hun råder egen bankkonto for de større barna.

– Jeg tror det er ganske lurt at barna styrer pengene sine selv, gjerne fra de er ganske små. Da begynner de å skjønne hva de kan få for dem, sier Jørgensen.