brevik invest (Foto: Tor Byggland)
brevik invest (Foto: Tor Byggland)

Studentene ble syke av muggleiligheten

Fukten ble påvist for 12 år siden, men guttene fikk skylden og ble truet med utkastelse og erstatning.


Fire måneder etter at de fire studentene hadde flyttet inn i en leid loftsleilighet i Trondheim, merket de at de var unormalt mye syk.

– Det var rundt juletider at vi merket at vi var slappe og hadde mye unormal hodepine og var tette i nesen, sier Morten Trøite til TV 2 hjelper deg.

Se hele reportasjen på TV 2 hjelper deg i morgen kl. 20.00.

Les også: Tonjes leilighet tatt over av kakerlakker

Mugg på alle soverom

De hadde merket at det var mye fukt i leiligheten, men det var først i februar at studentene oppdaget mugg på alle fire soverommene.

– Jeg hadde et skrivebord inntil veggen og det var først da jeg dro det vekk at jeg så det var mugg oppover veggen, forteller Morten.

Guttene meldte fra om muggen til utleier Brevik Invest AS som kan knyttes til en rekke selskaper i Trondheim, men responsen var ikke som ventet. Vaktmesteren som ble sendt for å få fjernet det verste av muggen, skyldte nemlig på studentene.

mugg (Foto: Privat)
mugg (Foto: Privat)

– Han sa at grunnen til at det ble mugg her var stor luftfuktighet i rommene og han sa at det kunne være fra å tørke klær i leiligheten. Så nevnte han også at det ble luftfuktighet av at vi pustet. Så jeg måtte si til han Morten at han ikke måtte puste så mye når han sov, for det ble for mye luftfuktighet av det, sier Martin Larsen lattermildt.

Men latteren forsvant fort. Da de holdt tilbake deler av husleien på grunn av muggen i leiligheten, ble de truet med utkastelse og inkasso av utleier Brevik Invest AS og firmaets advokat.

– Mens vi leste til eksamen fikk vi brev fra advokaten om at vi ville bli kastet ut om to uker hvis vi ikke betalte inkassokravene, sier Martin Larsen.

Erstatningspliktige?

Det verste var likevel at utleier mente at guttene hadde meldt ifra for sent om problemet og truet med at de kunne bli erstatningspliktige for muggen i leiligheten. Guttene sier til TV 2 hjelper deg at de ble redde da utleieren varslet utkastelse og søksmål. Å bruke tiden på å lese advokatbrev passet dårlig inn i timeplanen til studentene.

- Vi går jo ganske krevende studier alle sammen og vi må jo bruke mye tid på å lese. I tillegg får vi dette her i trynet og må være redd for å bli erstatningspliktige, sier en fortvilet Stian Seipæjærvi.

– Kommet over flere år

Studentene fikk en ekspert fra Norsk Muggsopp og Bakteriekontroll til å måle fuktigheten i leiligheten. Han slo fast at muggen har vært i leiligheten lenge før studentene flyttet inn.

– Dette har kommet over flere år, sier muggtekniker Richard Wannemacher.

Og ikke nok med det. Studentene har i tillegg kommet i kontakt med en tidligere student som bodde i den samme leiligheten for 12-13 år siden. Han bekrefter at muggen var et problem allerede da.

– I tillegg til badet så var det på det ene soverommet at vi opplevde muggproblematikk. Det var så ille at vi klagde inn til Husleienemnda i 1997/ 98 – allerede da, sier Gisle Bergh.

I Husleienemnda fikk Gisle Bergh og han studiekamerater medhold og redusert husleie.

De fire studentene som kontaktet TV 2 hjelper deg fortviler over at de får skylden for 12 år gammel mugg.

- Det er nå veldig rart synes nå vi da, i hvert fall når man har funnet ut at det har vært her over lengre tid, at de mener at vi kan bli erstatningspliktig for å rette opp feil som vi mener at vi ikke har skyld i, sier Gaute Gamnes.

Ville ikke møte studentene

Utleier Brevik Invest AS ønsket ikke å møte studentene i Konfliktrådet. Da TV 2 hjelper deg tok kontakt med utleiefirmaet ønsket de kun å bli kontaktet via sin advokat.

- Min klient har vært svært imøtekommende i denne saken, men vi ønsker ikke å løse denne saken i media, uttalte advokat Tor-Arne Holand i Vogt og Wiig til TV 2 hjelper deg.

Lurer du på hva som skjedde videre i saken? Se vår spesialsending på onsdag kl 20.

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter