Dmitrij Jarosjenko (Foto: KERSTIN JOENSSON/AP)
Dmitrij Jarosjenko (Foto: KERSTIN JOENSSON/AP)

Dopingtatt russer trener under falsk identitet

Utestengte Dmitrij Jarosjenko er på treningsleir i nærheten av det norske landslaget.

De norske skiskytterne, med Ole Einar Bjørndalen i spissen, er på treningsleir i Belmeken i Bulgaria. Der er også utestengte Dmitrij Jarosjenko fra Russland.

Nordmennene har ikke «gjort noe nummer» ut av at den dopingtatte også er på treningsleir sammen med et lag fra Khanty Mansijsk.

Men de norske skiskytterne er forundret over at Jarosjenko, som bor på samme hotell, har sjekket inn under et annet navn. En i det norske støtteapparatet skal ha sett listen over russiske ledere og aktive - og navnet til Jarosjenko var ikke der. Men de er ikke i tvil om at det virkelig er Jarosjenko som bor og trener i Belmeken.

Verken aktive eller ledere i den norske troppen forstår motivet for dette.

Jarosjenko avla i 2009-sesongen flere dopingprøver med spor av ulovlige stoffer og under VM i Sør Korea ble han sammen med Jekaterina Jourijeva og Albina Akhatova sendt hjem etter den største dopingskandalen i skiskyting.

Presidenten i det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), Anders Bessberg, fordømte da på det sterkeste og beskrev russernes doping som systematisk juks.

Jarosjenko fikk to års utestengelse, noe som betyr at han kan delta i vinterens VM som går i Russland.

Bessberg sier til TV 2 Sporten at IBU følger det internasjonale dopingbyrået WADAs regler for hva utestengte utøvere kan gjøre.

- Utøvere som Jarosjenko er utestengt fra alle typer konkurranser og vi har ingen begrensninger for hva slags organisert trening de er med på, sier Besseberg.

Rett etter dopingbråket i Sør Korea så ikke Bjørndalen for seg at han skulle møte Jarosjenko igjen. Men det kan altså skje i vinter.

- Jeg konsentrerer meg om å trene og dette bruker jeg ikke tid og krefter på, sier Bjørndalen.