haglNETT (Foto: Privat)
haglNETT (Foto: Privat)

Overasket over haglstorm på Hvaler

– Det var som å bli angrepet, forteller Håkon Bjercke om det kraftige haglværet som kom søndag ettermiddag

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Håkon Bjercke har tatt fri noen dager for å pusse på båten som ligger på Hvaler i Østfold. Søndag ettermiddag ble han, og de andre på Hvalerøyene, overrasket over et kraftig uvær med lyn, torden og hagl.

Plenen ble hvitdekket

– Både plenen min, og plenen til naboen var helt hvitdekket av hagl. Det føltes som midtvinters, forteller Bjercke til tv2nyhetene.no søndag kveld.

Selv fire timer etter uværet er fremdeles strømmen borte, og på terrrassen ligger haglrester igjen. Nok til å lage snøballer- i slutten av den siste sommermåneden.

Bjercke forteller at uværet søndag kom veldig plutselig.

– Jeg har opplevd lynnedslag i fly en gang, og da trodde jeg min siste time var kommet. Det føltes litt slik i dag også, bare at jeg ikke var fullt så redd, sier han om det mange lynnedslagene.

Ikke overrasket

Vakthavende meteorolog ved Storm Geo, Frode Håvik Korneliussen, er egentlig ikke så overrasket over haglskuren som kom i Østfold i dag.

– Folk forbinder vanligvis hagl med et vinterfenomen, men det kan vel så gjerne skje om sommeren også, forteller han til tv2nyhetene.no.

I forbindelse med ustabilt vær, som lyn og torden, dannes også ofte hagl.

– Her i Norge blir det ofte ikke ustabilt nok, men det har det tydeligvis vært på Hvaler i ettermiddag, sier Håvik Korneliussen.

Han legger til at vanligvis rekker haglet å smelte på sommeren før det når bakken, men at været i dag trolig har vært så ustabilt at haglet ikke rakk å smelte på veien.