KULTURSTOPP: Venstres Ola Elvestuen frykter tidligere skjenkestopp vil gå ut over kulturtilbudet på landets utesteder. (Foto: Martin Berg Isaksen/TV 2)
KULTURSTOPP: Venstres Ola Elvestuen frykter tidligere skjenkestopp vil gå ut over kulturtilbudet på landets utesteder. (Foto: Martin Berg Isaksen/TV 2)

Frykter tidlig skjenkestopp vil kvele kulturtilbudet

Venstre vil stanse regjeringens forslag om å stenge kranene klokka to.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Utestedet Mono i Oslo har i løpet av sine ni første leveår rukket å bli legendarisk innen Musikk-Norge. Med 200 konserter i året har Mono både vært et springbrett for debutanter og ukjente, og en scene for verdensberømte band.

– Det har vært med å sette Oslo på kartet, sier daglig leder Terje Bontveit til TV 2.

Kulturtilbud i fare

Men den nye alkoholloven, som nå er under behandling i regjeringen, utgjør en trussel mot Oslos levende muikktilbud.

Ved å flytte sjenkestopp fra tre på natta til klokken to, vil utesteder som Mono måtte halvere kulturtilbudet.

– Isolert sett gikk vi med over en million i tap på konsertsiden i fjor. Det subsidierer vi med salget over disk, forklarer Bontveit.

Les mer: Utelivsbransjen taper 30 prosent på skjenkestopp

Billettprisene er nemlig lave, og omsetningen stuper under selve konsertene.

Å kutte sjenketiden med en time vil kutte inntektene drastisk. Folk vil ikke flytte kvelden på byen med en time med det første, tror man på Mono.

– Den forskyvningen vil ta i allefall et år. Vi skal overleve til den tiden kommer. Det er det ikke sikkert at alle gjør, sier Mono-sjefen.

Ber regjeringen endre vedtaket

Venstre vil nå forsøke å stoppe regjeringens planer om innskrenket sjenketid.

– Hvis de påtvinger oss en tidligere stengetid, så vil det føre til at det blir færre konserter og et dårligere kulturtilbud. Dette er det ingen grunn til, regjeringen bør la kommunene bestemme dette selv, sier nestleder Ola Elvestuen til TV 2.

Regjeringens argument er å stoppe gatevold på nattestid, men det har Ola Elvestuen liten tro på.

– Det er en sammensatt problemstilling hvor man trenger flere virkemidler enn bare å tenke på åpningstider, sier Elvestuen og viser til at gatevolden i Oslo sentrum har gått ned med 18 prosent det siste året.

Les også: – Ikke mindre vold med tidligere stengetid

Les også:– Kortere skjenketid gir mindre vold

Kulturminister Anniken Huitfeldt sier til TV 2 at hun lytter til innspillene fra bransjen om dette, men ikke kan si noe om hvordan det blir konkludert i regjeringen.