FLERE HUNDRE VÆRFASTE: Juvasshytta, et godt utgangspunkt for fotturer til Galdhøpiggen. Bildet er tatt sommerstid. I dag ble turistene overrasket av et voldsomt snøvær, og har problemer med å komme seg hjem. (Foto:  Foto: Lier, Gunnar/SCANPIX )
FLERE HUNDRE VÆRFASTE: Juvasshytta, et godt utgangspunkt for fotturer til Galdhøpiggen. Bildet er tatt sommerstid. I dag ble turistene overrasket av et voldsomt snøvær, og har problemer med å komme seg hjem. (Foto: Foto: Lier, Gunnar/SCANPIX )

Flere hundre turgåere værfast på Juvasshytta

Ble overrasket av et voldsomt snøvær. Har sommerdekk på bilene, og må kjøre kolonne for å komme seg ned.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ved foten av Galdhøpiggen er sommeren definitivt over. Lørdag morgen kom de første snøfnuggene dalende over turgåerne som skulle bestige Norges høyeste fjell.

– Det snødde lett da vi startet på turen til toppen klokka 10 i dag tidlig. Utover turen tiltok været og det snødde mer og mer, forteller Janne Krohn til TV 2.

Hun var med i et følge på 114 personer som gikk turen til toppen.

Da de kom ned til Juvasshytta igjen hadde snøen lagt seg på veien, noe som gjorde det umulig å komme seg ned på egenhånd med sommerdek på bilen.

Kolonnekjøring

Flere hundre gjester ble sittende værfaste på Juvasshytta i det voldsomme uværet. Ledelsen ved Juvasshytta kalte inn mannskap til kolonnekjøring, og turistene kjører nå nedover i kolonne på sommerdekk.

– Vi har tilkalt en brøytebil som kjører først, og grusbil som strør veien rett etter. Deretter følger kolonnen rett etter, forklarer daglig leder ved Juvasshytta, Anne Vangen til TV 2.

I tillegg er redningsbiler på plass for å hjelpe de som ikke tør å kjøre ned selv.

Mer snø

Snøværet ser ikke ut til å gi seg, og da TV 2 snakket med Janne Krohn lørdag kveld satt hun stille i den andre kolonnen rett utenfor Juvasshytta.

– Vi har nesten ikke kommet oss av flekken. Det snør bare mer og mer. Nå er det null sikt her, forteller hun.

– Det er ikke veldig moro å være her nå.

Ifølge Anne Vangen på Juvasshytta vil snøværet fortsette til over midnatt. Hun har likevel håp om at kolonnekjøringen skal få folk ned.

Alle bilene nede søndag morgen

Sent lørdag kveld hadde alle kommet seg ned fra fjellet. Mange satt på med redningsbilene til Lom og lot sine egne biler stå igjen på fjellet.

Søndag formiddag dro de opp igjen på fjellet for å hente ned bilene sine.

– Nå er veien måkt, og været er litt bedre. Bileierne har vært oppe og hentet bilene og kjørt ned på sommerdekk. Et par biler som hadde kjørt ut måtte hjelpes opp av redningsbil, men bortsett fra det har det gått greit, sier Anne Wangen fra Juvasshytta søndag morgen.

Sjekk værvarselet for Galdhøpiggen her.