sykehjem eldre (Foto: TV 2)
sykehjem eldre (Foto: TV 2)

Nekter nordmenn i Spania plass på sykehjem i Spania

Nordmenn i Spania sendes hjem til overfylte norske sykehjem.

Stadig flere nordmenn bosatt i Spania har behov for sykehjemsplasser. Men selv om norske sykehjem i Spania står tomme, får ikke nordmenn i Spania bruke disse plassene. De må i stedet sendes til Norge.

– Mange har flyttet hit for mange år siden og etter hvert blir helsa skralere og de får behov for omsorg 24 timer i døgnet. Mange ønsker seg sykehjemsplass på norske institusjoner i Spania, men det kan de ikke få. De har kun rett på sykehjemsplass i Norge, sier lege Vidar Hjelset til TV 2 Nyhetene.

Han driver et norsk legekontor i Albir i kommunen Alfaz del Pi på Costa Blanca-kysten. Kommunen har 20.000 innbyggere. 5.000 av disse er nordmenn. Bare det siste året har Hjelset måttet sende hjem flere nordmenn til Norge fordi de hadde behov for sykehjemsplass.

LES OGSÅ: Norsk sykehjem i Spania har ikke en eneste pasient

– Bisart

TV 2 Nyhetene har tidligere fortalt om Trondheim kommunes sykehjem Vistamar, som etter snart ett års drift ikke har en eneste pasient. Samtidig koster institusjonen kommunen nærmere en million kroner i måneden. Ifølge Vidar Hjelset har flere norske sykehjem i Spania ledig kapasitet.

– Det blir litt bisart. De har norske rettigheter, men får ikke bruke plassene her som står tomme. De må sendes til Norge, mens de som bor i Norge og har rett på å få plass her i Spania, ikke vil komme, sier Hjelset.

Ingen plikt

Helse og omsorgsdepartementet bekrefter at norske kommuner ikke har noen plikt til å gi nordmenn bosatt i Spania sykehjemsplass.

«Dersom en norsk statsborger som mottar trygd/pensjon fra Norge er bosatt i Spania, vil vedkommende ha rett til helsetjenester i Spania etter spansk lovgivning og på samme vilkår som spanske borgere», skriver departementet i en e-post til TV 2 Nyhetene.