kiste
kiste

Slik lures nordmenn for millioner

Datingsvindel er en millionbedrift og single nordmenn blir ruinert i jakten på kjærlighet.


I løpet de siste årene har mer enn 50 norske menn og kvinner sendt av gårde millionbeløp av deres egne oppsparte og lånte penger til kjærester de har møtt på nettet.

Nå som onlinedating har blitt mer stuevarmt enn tidligere, frykter Økokrim at flere nordmenn vil gå på limpinnen og bli økonomisk ruinert i jakten på kjærligheten.

Økokrims skrekkeksempel er en norsk mann som har sendt av gårde 20 millioner til en vestafrikansk kvinne han møtte på nettet.

– Personene blir følelsesmessig involvert, og skjønner ikke hva som har skjedd før det er for sent, sier Anne Dybo i Økokrim.

«Kjærlighetshistorien»

Dybo jobber på Økokrims bedrageri- og korrupsjonsteam. I løpet av de siste årene har de registrert at vestafrikanske svindlere har skiftet fokus fra å sende ut forlokkende tilbud om gull og grønne skoger på masseutsendte mail til å oppsøke offeret mer personlig via nettsamfunn som datingsider og Facebook.

I starten utvikler offeret og svindleren et forhold.

Måten menn og kvinner blir lurt på er forskjeller, forklarer Dybo. Kvinner faller som regel for den klassiske «kjærlighetshistorien».

Tidligere denne uken skrev TV 2 hjelper om norske «Kari» som ble lurt til å betale for en telefonlinje, angivelig til Afghanistan, for å snakke med en mann som utga seg for å være kaptein i det amerikanske luftforsvaret.

westernunion
westernunion
toppbilde
toppbilde

Les hele saken her: Svindler norske kvinner med falske militærdokumenter

– Kvinner svindles ikke for like store summer som menn gjør, forklarer Dybo.

«Foretningsideen»

For menn starter svindelen også med en kjærlighetshistorie. Oftest blir menn kontaktet på nettet, men det finnes eksempler på at kvinnene møter offeret personlig.

– Noen ganger starter svindelen med et «tilfeldig» møte på en flyplass eller lignende. Kvinnen presenterer seg for mannen.

Etter hvert, når mannen stoler på den andre personen, presenteres han ofte for en forretningsidé.

– Kvinnene sier de trenger hjelp til å få ut arv, at de har tilgang på gullgruver og penger og lignende. For å få ut disse trenger de kapital, og offeret blir lurt til å betale utgiftene for å få ut disse pengene, sier Dybo.

– Det er ikke uvanlig at de taper 3-4 millioner på dette. Det er over 50 personer vi vet som har tapt disse summene. I tillegg så regner vi med at det er mørketall her, sier Dybo.

– Griskheten tar over

I de fleste svindelsakene Økokrim vet om, er det offeret selv som har kontaktet myndighetene. I andre tilfeller er det venner og familie eller offerets bank som kontakter de. Økokrim ber da banken fortelle kunden sin at de ønsker et møte.

– Spesielt når det kommer til foretningsideene, så er det griskheten som tar over. De tar sjanser, låner penger av venner og banken og reiser til Afrika eller byer i Europa, spesielt London, men kofferten fulle av penger.

Bildet i toppen av saken er ifølge Økokrim og tatt av et norsk svindeloffer som reiste til London. Dybo sier dette ikke er et uvanlig syn for svindelofrene.

– Her ser du blide av en «typisk» boks med penger som flere har blitt forevist hvis de møter bedragerne i Afrika eller som regel i London. Ofrene skal få disse pengene hvis de hjelper til med betaling for forsendelse, skatter og avgifter. Gjerne arveavgifter da dette er arv etter en eller annen kjent statsmann eller konge eller bror til kongen eller andre fantasifigurer, forklarer, rådgiveren.

Bryt kontakten

Hvor mange som er offer for slik datingsvindel i Norge har ikke Økokrim oversikt over, men for å forsikre seg mot å bli utsatt, har Økokrim et godt råd;

– Om det etter hvert begynner å bli snakk om penger må man bryte kontakten med en gang. Har man mistanke om at man er utsatt for et svindelforsøk, må man kontakte Økokrim, avslutter Dybo.

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook! Klikk her.