Sterk økning i saker til domstolene

Antallet straffesaker inn til domstolene økte sterkt i første halvår i år, og tvistesakene er så mange at domstolene ikke får sakene unna før nye strømmer inn.

Statistikken fra domstolene viser en markant økning både i antall straffesaker og tvistesaker. Domstolsadministrasjonen er bekymret, spesielt for de mange fengslingssakene, går det fram av halvårsrapporten.

- Økningen innenfor fengslingssakene er spesielt bekymringsfull, fordi dette er saker som krever en rask avgjørelse og således en bemanning som er dedikert og står i beredskap, sier Tor Langbach, direktør i Domstoladministrasjonen.

Når det gjelder straffesaker, viser antall nye saker i første halvår i år at det har vært en økning på 30 prosent i løpet av de siste fem årene.

- Tvistesaker ligger på et historisk høyt nivå. Domstolene klarer ikke lenger å avvikle saker i samme tempo som nye kommer inn, sier Langbach.

Saksinngangen økt med hele 35 prosent i Oslo tingrett og 49 prosent i Bergen tingrett. Både i disse to domstolene, og landet for øvrig, er fortsatt saksinngangen på et høyt nivå for ressurskrevende saker som familiesakene. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2