streik sør afrika (Foto: SIPHIWE SIBEKO/Reuters)
streik sør afrika (Foto: SIPHIWE SIBEKO/Reuters)

Ventet til etter VM med millionstreik

Over en million arbeidere deltar i det som kan bli en langvarig streik i Sør-Afrika. Ifølge ekspert er de lei av lave lønninger og urettferdig foredling.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Over en million arbeidere i Sør-Afrika skal delta i en protestmarsj mot lave lønninger i dag.

Målet til fagforeningen er å presse myndighetene til å øke lønningene, samt sikre bedre arbeidsvilkår.

Over 1,3 millioner offentlige ansatte arbeidere har streiket siden onsdag forrige uke. De har stilt seg opp utenfor skoler, sykehus og offentlige bygninger for å protestere.

Fagforeningen har krevd at myndighetene øker lønningene med 8,6 prosent innen 2.september, samt øke bostøtten til 1000 rand, om lag 800 kroner. Dersom dette ikke skjer går enda flere arbeidere ut i streik.

Share

Kommer ikke til å gi seg

Ifølge Al Jazeera har myndighetene uttalt at de ikke har penger til å betale høyere lønninger eller mer bostøtte på grunn av landets høye inflasjonsnivå.

Sør-Afrika ekspert Liv Tørres tror ikke fagforeningene kommer til å gi seg med det første.

– Jeg tror fagforeningen er forberedt på å være lenge i streik. De er lei av å sitte og vente på en økonomisk politikk som sikrer en bedre omfordeling, noe de har ønsket i mange år, sier hun til TV 2 Nyhetene og legger til:

– Fagforeningene er ikke enige i at myndighetene ikke har råd til å betale høyere lønninger og bostøtte. De påpeker blant annet at ledelsen i det offentlige har veldig høye lønninger. Dermed mener de dette er en prioriteringssak.

Hun informerer om at arbeidsledigheten i Sør-Afrika er på over 40 prosent og at halvparten av befolkningen lever under fattigdomsgrensen.

Fyrte skudd

Den planlagte fredelige streiken tok en voldelig vending på onsdag da streikende lærere og andre statlige ansatte begynte å kaste stein for å trenge inn i et sykehus i Johannesburg. Politiet fyrte av gummiskudd og tok i bruk vannkanoner for å hindre inntrengingen.

Flere leger har gått ut og advart mot streiken siden mange HIV og aids pasienter ikke får den behandlingen de har behov for ettersom en stor andel av helsepersonellet streiker.

Det er estimert at 5,7 millioner lever med HIV og Aids i Sør-Afrika, noe som er mer enn i noe annet land.

Ventet til etter VM

Når fagforeningene i Sør-Afrika streiker rammes hele landet. De er flinke til å mobilisere og planlegge.

– Fagforeningen Cosatu er tungt mobilisert. Når de går til streik gjør de det ordentlig, sier Tørres, og legger til:

– Jeg tror kanskje de ventet til etter VM med å ta de store takene for å gi rom for fest og turister, noe som jo var sympatisk, sier Tørres.

Vaktbikkje

Fagforeningen i Sør-Afrika har lenge varslet at det kommer til å kreve høyere lønn, ifølge Tørres.

– De er opptatte av å legge press på president Jacob Zumba. Selv om de støttet at han skulle komme til makten, ønsker de at fagbevegelsen skal spille en vaktbikkjerolle, sier Tørres.

Hun mener fagforeningen Cosatu gjorde en bommert da de ga ANC tid til å komme på beina etter de vant valget etter apartheid i 1994.

– Nå ønsker de at regjeringen skal levere og er forberedt på å presse så mye som er nødvendig, understreker Tørres.