VOLDTEKTSANKLAGER: WikiLeaks grunnlegger Julian Assange anklages for voldtekt i Sverige. (Foto: AP)
VOLDTEKTSANKLAGER: WikiLeaks grunnlegger Julian Assange anklages for voldtekt i Sverige. (Foto: AP)

Wikileaks med nye CIA-lekkasjer

Lekket dokument om frykten for at USA skal oppfattes som «leverandør av terror».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Wikileaks lekket i dag et CIA-dokument som tar for seg virkningene av at USA i større grad blir sett på som et arnested for terrorisme mot ikke-amerikanske mål.

«Mye oppmerksomhet er viet terrorisme vokst frem i USA mot mål på egen jord. Terrorisme vokst frem i USA, utført mot ikke-amerikanske folk, har det blitt fokusert lite på. Denne rapporten analyserer følgene for USA ved å stadig oftere bli ansett som en «eksportør av terrorisme», innledes dokumentet.»

USA som arnested

Rapporten viser til konkrete eksempler hvor personer oppvokst i USA har blitt tatt, eller er mistenkt for å drive terrorismeaktiviteter i andre land:

* I 2009 reiste fem unge muslimske menn fra Virginia til Pakistan for å slutte seg til pakistanske Taliban. De ble arrestert av myndigheter i landet da de angivelig forsøkte å få tilgang til al-Qaidas treningsfasiliteter.

* I 2008 var pakistansk-amerikanske David Headley involvert i terrorangrepet i Mumbai i India.

* Amerikanske jøder har vært involvert i angrep på fiender av Israel. Baruch Goldstein, en amerikansk jødisk lege fra New York, emigrerte til Israel i 1994. Han ble med i den ekstremistiske gruppen Kach, og var med å ta livet av 29 palestinere under deres bønn.

* Irsk-amerikanere har bidratt økonomisk til angrep for å tvinge Storbritannia til å gi slipp kontroll over Nord-Irland. Blant annet har midlene vært med å finansiere bombeaksjoner mot Scotland Yard, det britiske parlamentet, Tower of London, og flere t-banestasjoner i London.

Ifølge dokumentet er det særlig noen hovedutfordringer knyttet til at USA i stadig større grad anses som terroreksportør:

Hvis USA ble sett på som en eksportør av terrorisme, kan utenlandske partnere være mindre villig til å samarbeide med USA om utenomrettslige aktiviteter. Dette gjelder spesielt forvaring, overføring, og forhør av mistenkte i andre land.

Kan presse andre land

«Fordi USA i det siste har hatt rollen som offer i høyprofilerte terrorangrep, har den amerikanske regjeringen hatt betydelig makt til å presse andre stater til å utlevere terrormistenkte fra deres jord», heter det i rapporten.

Videre fryktes det at dersom USA ble sett på som en «eksportør av terrorisme» vil andre stater kunne be om informasjon om amerikanske borgere de mistenker for å være terrorister eller be om utlevering av amerikanske borgere. Dersom USA ikke samarbeider, kan det ifølge rapporten føre til at USA heller ikke får informasjon, eller utlevert terrormistenkte - eller i verste fall forverring av USAs forhold til de aktuelle statene.

Vanskelig antiterrorarbeid

– Dersom utenlandske regimer mener USA jobber for mye for sin egen sak, kan det vanskeliggjøre amerikanske forsøk på pågripe terrormistenkte. Dette kan bidra til dårlige forhold mellom USA og andre land, i tillegg til å gjøre antiterrorismearbeidet mer utfordrende, står det i rapporten.

Her dras det frem et tilfelle fra 2005, hvor Italia utstedte arrestiordre på amerikanske agenter involvert i bortføringen av den egyptiske imamen Abu Omar.

– Hvis andre stater føler at USA holder tilbake etterretningsinformasjon, eller at amerikanere vitner i rettssaker, kan andre land følge etter med samme praksis.

Et eksempel som nevnes er at 11. september-mistenkte Abdelghani Mzoudi i 2005 ble frikjent av en tysk domstol fordi USA nektet å tillate Ramzi bin al-Shibh, som var i amerikansk varetekt å vitne.