POSITIV: Informasjonsdirektør i Lånekassen Astrid Mjærum. (Foto: Lånekassen/)
POSITIV: Informasjonsdirektør i Lånekassen Astrid Mjærum. (Foto: Lånekassen/)

Vi sliter ikke med studiegjelden

Kun 17,2 prosent av Lånekassens kunder fikk betalingsutsettelse i 2009.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Del

Selv om stadig flere har større studiegjeld hos Lånekassen, sliter vi ikke mer med å betale tilbake studiegjelden enn tidligere.

I 2006 fikk 88.874 kunder, som utgjør 17,6 prosent av alle tilbakebetalere, innvilget søknad om betalingsutsettelse. I fjor fikk 92.600 kunder betalingsutsettelse, noe som utgjør 17,2 prosent av alle tilbakebetalere.

– Det er ikke sånn at folk har problemer med å betale tilbake studielån, sier informasjonsdirektør i Lånekassen Astrid Mjærum til tv2nyhetene.no.

Høytutdannede sliter ikke

Ifølge Mjærum er det ikke kunder med høy gjeld som sliter med å betale tilbake studiegjelden.

– Vi ser at det er flere kunder med lavt studielån som sliter med å betale tilbake. De med større lån har ikke problemer med å betale ned på studielånet, sier Mjærum.

Hun mener en av årsakene til dette er at høytutdannede ble mindre rammet av finanskrisen enn de med lavere utdannelse.

Ingen vanlig bank

Man kan søke om betalingsutsettelse hos Lånekassen i tre år, eller dele det opp i tolv terminer.

– Vi er ingen vanlig bank, men har gode ordninger for de som har problemer med å betale tilbake studiegjelden. Dersom man blir arbeidsløs kan rentene slettes, og man kan slippe å betale ned frem til man er i arbeid igjen, sier Mjærum.

Større gjeld

Den totale langsiktige studiegjelden har økt fra 94 milliarder i 2005 til 106 milliarder i fjor, ifølge Aftenposten.

Årsaken til dette skal være at dagens studenter tar opp mer lån enn tidligere. Dessuten finnes det ikke lengre noen regler som tilsier at studenter må stå på eksamen for å få mer lån, men dersom man ikke står på eksamen blir ikke studielånet omgjort til stipend.

Aftenposten skriver også at 33.897 saker gikk til inkasso i fjor. Antallet inkassosaker har holdt seg stabilt lenge. Dermed mener ikke Lånekassen dette er noen indikator på at folk sliter mer med høyere studielån.