REAGERER: Olje  og energiminister Terje Riis Johansen er ikke tilfreds med Bellonas utspill. I bakgrunnen skimtes leder Frederic Hauge. (Foto: Falch, Knut/SCANPIX)
REAGERER: Olje og energiminister Terje Riis Johansen er ikke tilfreds med Bellonas utspill. I bakgrunnen skimtes leder Frederic Hauge. (Foto: Falch, Knut/SCANPIX)

Riis-Johansen refser Bellona

Reagerer sterkt på Frederic Hauges utspill.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen slår tirsdag tilbake mot Bellonas påstander om at forvaltingsplanen for oljevirksomheten er manipulert av Oljedirektoratet (OD). Han reagerer sterkt på Hauges uttalelser, og karakteriserer dem som urimelige, men nå vil også han få utredet mer om utslipp nærmere kysten.

– Vi har plassert utslippspunktet der OD mener det er sannsynlig å finne olje, og ikke langt ute i havet. Dette er en forvaltningsplan med store hull. Når vi går inn i enkelte deler av den finner vi ting som vi oppfatter som direkte manipulerende. Det er en skam for olje- og energiministeren at Oljedirektoratet som han har ansvar for påvirker en prosess på denne måten, sa leder for Bellona, Frederic Hauge, til TV 2 Nyhetene mandag.

Uttalelsene fikk olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) til å reagere spontant.

WWF: Ennå altfor dårlig oljevern langs kysten

– En urimelig påstand

– Det er en helt urimelig påstand, og jeg reagerer sterkt på at Frederic Hauge kommer med denne typen uttalelser. Det er selvsagt ikke slik vi jobber med så viktige spørsmål i Norge, sier Riis-Johansen til TV 2 Nyhetene.

Bakgrunnen var at Bellona i går presenterte modellforsøk Meteorologisk Institutt har gjort på oppdrag fra miljøorganisasjonen. Forsøkene viser hva som skjer etter en oljeutblåsning tilsvarende Deepwater Horizon utenfor Vesterålen. Resultatet vil bli tilgrising av kystlinjen fra Røst til Nordkapp, konkluderer forskerne ved instituttet. Bellonalederen mener Oljedirektoratets modellforsøk av en oljelekkasje bevisst er lagt alt for langt til havs.

Store konsekvenser

Om at Bellona viser til at myndighetenes modellforsøk for oljelekkasje er gjort langt til havs sier statsråden at det er en vurdering som ble gjort i forhold til hvor de og Oljedirektoratet mener det er mest sannsynlig at boring vil skje.

– Det er ikke noen tvil om at jo nærmere land vi legger boringen, jo større blir konsekvensene ved et utslipp, sier Riis-Johansen.

Nytt modellforsøk

Riis-Johansen sier nå at han i sommer har bedt om å få gjort et modellforsøk på hva en lekkasje nærmere land vil bety

– Vi har bedt om faglige vurderinger på det, men uansett ligger det ikke noen uenighet rundt at utslipp i dette området får store konsekvenser, sier Riis-Johansen.