Amnesty tviler på om Kina vil henrette færre

Det er tvilsomt om de nye juridiske reformene i Kina virkelig vil føre til en nedgang i tallet på henrettelser. Reformforslagene går ikke langt nok, mener menneskerettsorganisasjonen Amnesty International.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Organisasjonen oppfordret tirsdag de kinesiske myndighetene til å offentliggjøre tallet på dødsdommer som fullbyrdes. Dette behandles i dag som en statshemmelighet, men vestlige aktivister har anslått tallet til rundt 4.000 per år.

– Vi er fortsatt ikke overbevist om at de foreslåtte lovendringene vil få noen større betydning, sa Amnestys visedirektør med ansvar for Asia, Catherine Barber, tirsdag. Dagen før antydet kinesiske myndigheter at bruken av dødsstraff kan bli redusert.

Kinas nasjonalforsamling Folkekongressen skal ifølge det offisielle nyhetsbyrået Xinhua løpet av uken vurdere om lovbruken skal endres for 13 av 68 forbrytelser som i dag kan straffes med døden. Det dreier seg blant annet om svindel.

Ifølge Amnesty henretter Kina hvert år flere dødsdømte enn noe annet land i verden. De aller fleste som henrettes er dømt for voldelige forbrytelser som drap og væpnet ran, men også narkotikahandel og visse former for korrupsjon kan straffes med døden. (©NTB)