KRITISERER OLJEFONDET: Generalsekretær for Norsk folkehjelp Petter Eide. (Foto: Åserud, Lise/SCANPIX)
KRITISERER OLJEFONDET: Generalsekretær for Norsk folkehjelp Petter Eide. (Foto: Åserud, Lise/SCANPIX)

Mener oljefondet er dobbeltmoralsk

Norsk Folkehjelp mener det er rystende at oljefondet fortsetter å investere i selskaper som styrker okkupasjonen på Vestbredden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag kastet Statens pensjonsfond utland (SPU) ut tre selskaper. Et av de var African Israel Ltd, hvor Norsk Folkehjelp bidro med informasjon til etikkrådet før avgjørelsen.

Men ifølge generalsekretær Petter Eide er det ikke nok å utelukke African Israel Ltd. Han synes det er rystende at oljefondet utelukker selskaper som driver med okkupasjon og brudd på menneskerettigheter, men samtidig fortsetter å investere i selskaper som gjør akkurat det samme.

– På den ene siden sier utenriksminister Jonas Gahr Støre at man må få slutt på okkupasjon på Vestbredden, og på den andre siden investerer finansminister Sigbjørn Johnsen i selskaper som styrker okkupasjonen, sier Eide til TV 2 Nyhetene.

Norsk Folkehjelp mener oljefondet burde ha en silingsmekanisme som sikrer at det ikke investeres i selskaper som driver uetisk virksomhet i Palestina.

– Vi har også dokumentert at SPU i løpet av inneværende år har investert i nye selskaper som bidrar til okkupasjon, sier Eide.

Vær varsom liste

Derfor har Norsk Folkehjelp utarbeidet en liste som de mener oljefondet bør trekke seg ut av og bør unngå når de investerer slik at de kan unngå selskaper som driver med uetisk virksomhet.

På listen finner man blant annet:

  • Housing and Construction Group - et ledende israelsk selskap innen eiendom og infrastruktur som opererer på okkuperte områder på Vestbredden.
  • Israel Electric Corporation - et selskap som har manipulert strømforsyningene til Gaza og som bygger ut elektrisitetsforsyningen til alle bosettingene på Vestbredden.
  • Selskapene Elco og Electra som også bygger boliger på den på okkuperte områder
  • Oljefondet har allerede utelukket Elbit Systems i tillegg til African Israel Ltd.

Okkuperer: Selskapet Electra bygger bosettinger på den okkuperte Vestbredden. (Foto: Norsk Folkehjelp/)
Okkuperer: Selskapet Electra bygger bosettinger på den okkuperte Vestbredden. (Foto: Norsk Folkehjelp/)

Sterk signaleffekt

Norsk Folkehjelp synes det er positivt at oljefondet har valgt å utelukke noen selskaper som bidrar til okkupasjon på Vestbredden.

– Oljefondets valg om å trekke seg ut sender en sterk politisk signaleffekt, til selskapet, til israelske myndigheter og til andre investorer. Det er et sterkt signal om at bosettingsvirksomheten er uakseptabel, og er del av en bølge av uttrekk fra disse selskapene internasjonalt som til sist kan bidra til å gjøre okkupasjonen mindre attraktiv for Israel, sier Eide.

BØR UT: Selskapene Elco og Electra som  driver virksomhet på okkuperte områder (Foto: Norsk folkehjelp/)
BØR UT: Selskapene Elco og Electra som driver virksomhet på okkuperte områder (Foto: Norsk folkehjelp/)

Gir råd

Etikkrådet for statens pensjonsfond utland tar i mot innspill fra Norsk Folkehjelp og andre aktører i forbindelse med sine anbefalinger til Finansdepartementet.

– Vi har flere ganger vært inne og gitt faglige råd i forhold til hvilke selskaper de bør trekke seg ut av og hvorfor, sier Eide og legger til:

– Våre utredninger er basert på samarbeid med lokale og eget arbeid.

Et bidrag

Finansdepartementet forklarer utvelgelsen av investeringsobjekter med at det skjer ut i fra Etikkrådets anbefalinger.

- Utelukkelse følger av anbefaling fra Etikkrådet som vurderer om selskapene oppfyller vilkårene for uttrekk av Statens Pensjonsfond utland. Det gjelder også om selskaper gjennom aktivitet på okkuperte områder bryter med grunnleggende etiske prinsipper. Slik sett foreligger det en liste gjennom de beslutningene om uttrekk som foreligger. Men dette må baseres på de avveininger som Etikkrådet gjør på selvstendig grunnlag. En liste fra Norsk Folkehjelp er et bidrag til dette arbeidet, sier kommunikasjonssjef Runar Malkenes .