quick_therese2 (Foto: TV 2/Privat, Scanpix)
quick_therese2 (Foto: TV 2/Privat, Scanpix)
DROPPER TILTALE: Svenske Sture Bergwall, alias Thomas Quick, blir frifunnet for drapet på ni år gamle Therese Johannessen. Hun forsvant sporløst fra Fjell i Drammen i 1988. (Foto: TV 2/Privat, Scanpix)
DROPPER TILTALE: Svenske Sture Bergwall, alias Thomas Quick, blir frifunnet for drapet på ni år gamle Therese Johannessen. Hun forsvant sporløst fra Fjell i Drammen i 1988. (Foto: TV 2/Privat, Scanpix)

Dømt for drap - sjekket ikke Quicks alibi i Therese-saken

Thomas Quick skal ha jobbet i en kiosk i Sverige den dagen Therese (9) forsvant fra Fjell i Drammen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den 3.juli 1988 forsvant ni år gamle Therese Johannessen fra drabantbyen Fjell utenfor Drammen, og en av norgeshistoriens mest omfattende politiaksjoner tok til.

Samtlige personer som politiet klarte å lokalisere til Fjell denne dagen ble sjekket av politiet.

Avhørte ikke Quicks kollega

Sommeren Therese forsvant drev Thomas Quick en kiosk utenfor Falun i Sverige sammen med Birgitta Axelsson. Ifølge han selv, bokføringsbilag og kassalapper, skal han ha jobbet i kiosken den helgen Therese ble bortført og drept.

Men nå viser det seg utrolig nok at politiet ikke brydde seg om å sjekke om Bergwalls alibi. Selv om flere tusen personer ble avhørt i Therese-saken foretok politiet aldri et formelt avhør av kiosk-kollega Axelsson.

Les også: – Thomas Quick har alibi for Therese-drapet

– Jobbet i kiosk

I rapporten som den svenske statsadvokaten Björn Ericson la frem mandag heter det:

«Inntrykket av bokføringen er med andre ord at Sture Bergwall har befunnet seg hjemme i Grycksbo og deltatt i kioskarbeidet, og kan da naturligvis ikke samtidig ha vært i Norge og drept Therese.»

Nå starter kampen for å få gjenopptatt etterforskningen i Norge. Thereses mor

Påtok seg skylden for drapet

Tilsammen 13.685 observasjoner fra Fjell befinner seg i politidokumentene. Men forsvinningen forble en gåte helt til den psykiatriske pasienten Thomas Quick – i dag Sture Bergwall - dukket opp og påtok seg skylden for drapet.

Han ble i 1998 funnet skyldig og dømt til tvungen psykitrisk behandling. I 2008 trakk han tilståelsen for drapet.

Statsadvokat Ericson har full forståelse for den kritikken som Bergwalls advokater tidligere har fremført.

«I den här delen förstår jeg den kritikk som förs frem i resningsanssökan (gjennopptagelsesbegjæringen). Dette hade varit angeläget att man forsøkte utrede alibiproblematiken i grunden, om det så enbart bestått av ett inngående förhör med Birgitta Axelsson.”» heter det i rapporten.

Les hele rapporten her eller se vedlegget til høyre

Tror ikke på ny rettssak

Det er nå opp til Hovrätten, tilsvarende vår lagmannsrett, å avgjøre hva som skal skje videre med Therese-dommen.

Sture Bergwall tror Therese-saken blir henlagt uten noen ny rettssak, og at han dermed formelt blir frifunnet:

– Jeg tror ikke det blir en ny rettssak, men jeg skulle ønske at det blir en ny rettssak. Da ville allmennheten på en tydelig måte se hva som har skjedd. Men jeg tror ikke det blir sånn.

Bergwall håper rettssamfunnet både i Norge og Sverige vil ta lærdom av Therese-saken:

– Her mener jeg det må en undersøkingskommisjon til både i Norge og Sverige som ser på hvordan dette kunne skje. Gjerningsmennene går frie, uskyldige er dømt og pårørende har mistet tilliten til rettsvesenet.

– Politijurister i Norge og Sverige burde dra hjem til Thereses mamma og si – unnskyld – vi forsto ikke bedre, sier Bergwall.

Thereses mor kjemper for gjenopptakelse

Mor til Therese, Inger-Lise Johannessen, sier til TV 2 at hun gråt da hun mandag ble informert om den svenske rapporten. Johannessen har aldri slått seg til ro med at Thomas Quick drepte hennes datter.

– Dette har jeg ventet lenge på. Nå starter kampen for å få gjenopptatt etterforskningen i Norge. For det går en drapsmann løs der ute, sier Johannessen.

Førstestatsadvokat Lasse Qvigstad vil ikke kommentere saken så lenge det foreligger en rettskraftig dom i Sverige.