UTVIDET PAPPAPERM: Barneminister Audun Lysbakken. (Foto: Bendiksby, Terje/Scanpix)
UTVIDET PAPPAPERM: Barneminister Audun Lysbakken. (Foto: Bendiksby, Terje/Scanpix)

Foreslår endringer i barnevernsloven

Forslag til endringer i regelverket for bruk av tvang i barnevernet er sendt ut på høring fra Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da en 15 år gammel jente ble funnet død etter å ha rømt fra en barnevernsinstitusjon i Bergen i slutten av juli, blusset debatten om bruk av tvang i barnevernet opp.

Mer tvang

15-åringen døde trolig av en overdose narkotika, og flere har tatt til orde for at barnevernet bør få en utstrakt mulighet til å benytte tvang dersom de har mistanke om at unge vil stikke av og oppsøke rusmiljøer.

LES OGSÅ: Lysbakken: – En forferdelig tragedie

Mandag varslet barneminister Audun Lysbakken (SV) at forslag til endringer i forskriften som regulerer barnevernsinstitusjonenes rettigheter og bruk av tvang nå sendes ut på høring.

De viktigste endringspunktene gir barnevernsansatte adgang til ransaking ved mistanke om at barn oppbevarer tyvegods, skadelige medikamenter eller brukerutstyr.

Urinprøver

Retten til å begrense bruk av telefonkontakt utvides til alle elektroniske kommunikasjonsmidler, og atferdsplasserte ungdommer kan pålegges bevegelsesrestriksjoner. Høringsbrevet inneholder også et forslag om å gi barnevernsbeboere mulighet til å samtykke til å avlegge urinprøver.

Tidligere i august sa Lysbakken til NTB at kravet om å få økte fullmakter til å benytte tvang, var et blindspor i debatten. (©NTB)