Andy Schleck (Foto: Laurent Rebours/Ap)
Andy Schleck (Foto: Laurent Rebours/Ap)

- Schleck og Contador var dopet under Touren

Forskere slakter de som tror Tour de France var dopingfritt i år.

Tre uavhengige forskere er enige om at det definitivt fortsatt forekommer doping i Tour de France.

Én av disse, den franske legen Antoine Vayer som tidligere var tilknyttet Festina-laget, går så langt at han navngir fem syklister han er sikker på var dopet under årets utgave.

De fem er Alberto Contador, Andy Schleck, Denis Mentsjov, Samuel Sánchez og Robert Gesink.

Skråsikker på doping
Konklusjonen kommer etter at han har analysert den fysiske anstrengelsen som ble gjort under Touren.

- De overtrådte grensen for det som er fysisk mulig. De var dopet, skriver Vayer i Le Monde i følge spn.dk.

Vayer skal ha målt kraftanstrengelsen på noen av de største fjellene. De han mistenker skal alle ha tråkket mer enn 410 watt i snitt, noe Vayer mener er grensen for hva som er mulig over tid.

Får støtte fra Danmark
Den danske idrettsfysiologen Hans Søndergaard mener grensen på 410 watt ikke er et bevis for doping, men kommer med samme konklusjon som Vayer.

- Det er doping i feltet, men det er mindre enn tidligere, og man er blitt bedre til å kontrollere det, sier Søndergaard.

- Renere Contador
Også andre forskere, som Jonathan Dugas ved Chicago University og Ross Tucker ved University of Cape Town, er overbevist om at det fortsatt er doping i feltet.

- Jeg vil ikke gå så langt som å si at disse fem rytterne var dopet, selv om det sikkert er mulig. Slik jeg ser det, er det i en gråsone, sier Dugas.

Ross Tucker virker imidlertid overbevist om at Contador i det minste har brukt ulovlige midler før.

- Jeg synes han var litt under det nivået han var i fjor, men det kan være en normal variasjon. Jeg vil gjerne si, «ja, han var renere», men realiteten er at forskjellen i forberedelser kan være forskjellen mellom 2009 og 2010, sier Turner til Velocitynation.com.