SURFESTOPP: Hvis Kripos får det slik de ønsker, vil man ikke lenger kunne surfe anonymt på nettet på offentlige steder. (Foto: Roald, Berit/NTB scanpix)
SURFESTOPP: Hvis Kripos får det slik de ønsker, vil man ikke lenger kunne surfe anonymt på nettet på offentlige steder. (Foto: Roald, Berit/NTB scanpix)

For dårlige kontrakter i privatskoler

Nå må flere skoler endre kontraktene sine. Verst er frisør- og hudpleieskolene.


Forbrukerombudet har i år gått gjennom kontraktene til et utvalg private videregående skoler. Flere skoler må nå endre kontraktene sine.

Les også: Råd til nye studenter

Les også: Fikk vannkopper – ble kastet ut av skolen

Les også: Nok en gang raser studenter mot Noroff Instituttet

Les også: Skolen krevde 25.000 for ubrukt studieplass

Mangler viktige rettigheter

Ombudet skriver i en pressemelding at enkelte skoler hadde kontrakter som ikke tok godt nok hensyn til elevenes økonomiske rettigheter.

– Når du sitter der som 19-åring og skal inngå den første alvorlige og forpliktende kontrakten din er det viktig at den er god, sier Tonje Hovde Skjelbostad, fagleder i Forbrukerombudet til TV 2 hjelper deg.

Problemet i mange av kontraktene var mangel på rettigheter ved sykdom eller skade i løpet av skoleåret. Noen opererte også med urimelig høye forskuddsinnbetalinger og høye depositum. I de fleste av tilfellene var det heller ikke regulert i kontrakten hvilke rettigheter elevene har dersom det er mangler ved undervisninga, skriver Forbrukerombudet i pressemeldingen.

Må endre kontraktene

Forbrukerombudet har nå pålagt tre skoler å enten endre kontraktene sine helt, eller å ta i bruk en standardkontrakt. De øvrige skolene har fått pålegg om mindre endringer i kontraktene sine, og har fått frist til 15. september på å svare.

-Vårt mål er at elevene skal unngå høye forskuddsbetalinger og stille sterkere hvis uforutsette skader og sykdommer skulle inntreffe i løpet av skoleåret, sier fungerende forbrukerombud Gry Nergård.

Friør- og hudpleieskolene verst

Forbrukerombudets inntrykk er at kontraktene til frisør- og hudpleieskolene er de som har behov for mest endringer. Nå vil ombudet hente inn flere av disse kontraktene og gå gjennom dem, både fordi en del vilkår ikke er gode nok, og fordi mange av disse utdanningene koster opp mot 100.000 kroner, skriver Forbrukerombudet i pressemeldingen.

Endringen vil i følge Forbrukerombudet kun gjelde dem som har inngått kontrakten etter at endringene har skjedd.

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook! Klikk her.