Magne Skåden, Mirakelet i Markebygda, Dokument 2
Magne Skåden, Mirakelet i Markebygda, Dokument 2

Stemplet som åndssvak

I 27 år satt Magne på en sofa. Han kunne verken snakke eller gå. Legene mente at han ikke forstod noe som helst. Men en dag skjer det et lite mirakel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dokumentarfilmen forteller den utrolige historien til Magne Skåden fra Markebygda, utenfor Harstad i Nord-Norge.

Diagnosen og sofaen

Det norske helsevesenet mente at Magne ikke forstod mer enn en 15 måneder gammel baby, og at slik ville det trolig forbli livet ut. Diagnosen konkluderte med «dyp mental retardasjon». Magne blir stort sett sittende på sofaen hjemme hos familien og se rett ut i luften, mens søsknene leker ute med de andre barna.

Årene går, men familien hadde alltid en liten følelse av at det kanskje bodde mer i han, enn det legene sa.

Reisen som forandret alt

Når Magne fyller 27 år, hører familien om et hjerneinstitutt i USA og tar han med dit. Legene der mener Magne er sylskarp og forstår alt, men at en skade i midthjernen hindrer ham i å kommunisere. Da alle trodde Magne satt åndsfraværende i sofakroken, skal han ha forstått alt som skjedde rundt seg. Legene i USA mener at Magne kan lære å gå, skrive og snakke.

Han får et intenst hjernetreningsprogram med seg hjem, og skal fra nå av trene ti timer per dag. Familien trenger 30 frivillige hjelpere. Hele bygda engasjerer seg, hver dag strømmer det folk til huset for å bidra.

Blir lokalkjendis

Resultatene lar ikke vente på seg. Plutselig en dag begynner Magne å kommunisere ved hjelp av assistert skriving, og bygda får hakeslepp.

Er det virkelig slik at Magne i alle år har forstått alt som har blitt sagt rundt han? Ikke lenge etterpå, skjer nok en hendelse som ingen hadde trodd ville skje: Magne kjemper seg opp av rullestolen, og lærer å gå. Hans utvikling skaper store overskrifter, og blir en historie som mange skal komme til å mene noe om. Et mirakel, sier foreldrene om sønnens utvikling. Magne sitt liv blir snudd på hodet, fra å være bortgjemt i en krok til å bli hele bygdas midtpunkt.

Filmen er laget av den prisbelønnede regissøren Mona Friis Bertheussen. Hennes forrige film «Velkommen til Norge» mottok to priser, både «Beste Norske Dokumentarfilm» ved Dokumentarfilmfestivalen i Volda 2009, og «Menneskerettighetsprisen for film» fra Kulturdepartementet.

Se «Mirakelet i Markebygda» på TV 2 mandag kl. 22.35.