LUKKET OPPDRETT: Nå skal det bygges et anlegg som er tyve ganger større enn dette, der det er intensjonen å produsere 200 tonn oppdrettslaks. 
 (Foto: Joakim Birkelund  / TV 2)
LUKKET OPPDRETT: Nå skal det bygges et anlegg som er tyve ganger større enn dette, der det er intensjonen å produsere 200 tonn oppdrettslaks. (Foto: Joakim Birkelund / TV 2)

Gode resultater etter lakseoppdrett i lukket anlegg

Etter ti år med forsøk, er Rune Maabø klar for å bygge lukket oppdrettsanlegg i full skala.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Fisken vokser raskere enn i vanlige mærer fordi vi har jevnere temperatur i vannet, hevder Maabø.

Nå har prosjektet kommet så langt at laksesmolt som ble satt ut for 15 måneder siden er nå klar for slakting. To tonn laks er produsert i de ubåt-liknende rørene som det lukkede anlegget består av.

Friskt vann som pumpes inn fra 25 meters dybde i Hardangerfjorden. Nå skal det bygges et anlegg som er tyve ganger større, der det er intensjonen å produsere 200 tonn oppdrettslaks.

Omfattende testing

I løpet av 10 år har Maabø omsatt ideen til et anlegg han mener kan bidra til å løse de store utfordringene oppdrettsbransjen har i forhold til sykdom og forurensing. Han mener anlegget også er mer sikkert mot rømninger enn vanlige mærer.

Marinbiolog Peter Hovgaard i Fjord Forsk Sogn har fulgt prosjektet over tid, og tror dette er et gjennombrudd.

– Henter man vann fra dypet får man ikke lakselus. Fisken blir fri for lus, men unngår også andre sykdommer som det viser seg at lusa er med å spre til laksen, sier Hovgaard til TV 2 Nyhetene.

Interesserte aktører

Rune Maabø satser på at oppdrett i fullskala vil overbevise oppdrettsnæringen om at lukkede anlegg er framtiden.

– Det er miljømessig bærekraftig, det er økonomisk bærekraftig, sier han. Nå håper han de store oppdrettsselskapene blir med på ferden videre.

Miljødirektør Aina Valland i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL) sier til TV 2 at de ikke kjenner til testresultatene Preline har oppnådd, men at bransjen er opptatt av all teknologisk utvikling.