BLÅTT FLERTALL: Statsminister Fredrik Reinfeldts parti Moderaterna er størst på målingen. (Foto: SCANPIX)
BLÅTT FLERTALL: Statsminister Fredrik Reinfeldts parti Moderaterna er størst på målingen. (Foto: SCANPIX)

Borgerlig flertall i Sverige

Fire uker før valget fester de borgerlige partiet grepet om velgerne i Sverige.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En ny meningsmåling viser at regjeringspartiene har et flertall av de spurte i ryggen.

Forspranget øker

På den tredje målingen som byrået SIFO har laget for Svenska Dagbladet i august viser at de borgerlige partiene nå samler 51,5 prosent av de spurte. Forspranget til den rødgrønne koalisjonen er på hele 7,6 prosentpoeng.

Sammenlignet med målingen fra samme byrå for en uke siden har støtten til de borgerlige alliansepartiene økt med 2,9 prosentpoeng, mens avstanden til de rødgrønne partiene har økt med hele fire prosentpoeng den siste uken.

Les også: Kampen om Sveriges fremtid

Moderaterna størst

Statsminister Fredrik Reinfeldts parti Moderaterna er størst på målingen med en oppslutning på 32,1 prosent. Det er en fremgang på 1,6 prosentpoeng den siste uken.

For de øvrige regjeringspartiene er oppslutningen slik: Folkpartiet 7,8 (+ 1,0), Centerpartiet 5,8 (+ 0,3) og Kristdemokraterna 5,8 som i forrige uke.

Les også: Da Sverige ble blått

Rødgrønn nedtur

Sosialdemokratene går tilbake 1,2 prosentpoeng til 30,1 prosent. Et slikt valgresultat vil være det dårligste for det sosialdemokratiske partiet i nabolandet siden 1918.

Også Miljöpartiet som er en del av det rødgrønne alternativet går tilbake. Partiet som i vår hadde målinger på rundt 10 prosent får støtte fra 7,9 prosent av de spurte (- 1,,0), mens det tredje partiet på venstresiden Vänsterpartiet får 5,9 prosent (+ 1,1).

Under streken

Det innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna som på flere målinger har ligget på vippen faller på søndagens måling under sperregrensen på fire prosent.

Dermed ligger partiet i følge denne målingen ikke an til å komme inn i Riksdagen ved valget 19. september.

Les også bloggen: 30 dager igjen til Slaget om Sverige