OMKOM: Piloten omkom da et Spitfire veteranfly veltet under landing på Tynset flyplass lørdag kveld. (Foto: Arne Inge Næss / Arbeidets Rett)
OMKOM: Piloten omkom da et Spitfire veteranfly veltet under landing på Tynset flyplass lørdag kveld. (Foto: Arne Inge Næss / Arbeidets Rett)

En omkom etter ulykke med veteranfly i Tynset

En person er omkommet etter at et veteranfly tippet rundt under landing i Tynset kommune lørdag ettermiddag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En person omkom da et veteranfly av typen Spitfire tippet rundt under landing på Tynset i Hedmark lørdag kveld, melder Arbeidets Retts nettutgave.

– Politiet fikk melding klokken 18.30 om at et fly hadde styrtet under landing. Flyet ble liggende oppned, og piloten omkom, sier operasjonsleder Trond Sulen i Hedmark politidistrikt til TV 2 Nyhetene.

Døde kort tid etter styrten

Årsaken til at flyet fikk problemer under landing er ennå ikke klart. Piloten var alene i flyet, og ingen andre personer var involvert i ulykken.

– Hva som har skjedd er for tidlig å si. Flyhavarikommisjonen er inne i bildet, og politiets etterforskning er i gang. Piloten døde kort tid etter styrten, sier Sulen.

Tynset flyplass ligger en knapp mil sør for Tynset sentrum. Flystripen fra 1953 brukes hovedsaklig av Tynset flyklubb. Ifølge flyklubbens hjemmesider skulle det etter planen arrangeres et flystevne på Tynset på søndag, men dette stevnet er nå avlyst.

Spitfire-flyet var et av flere veteranfly som skulle delta. Den omkomne piloten var fra Sverige, men identitet er på nåværende tidspunkt ikke kjent. Flyet er eid av Biltema og selskapets direktør i Norge, Magne Teigland, sier til VG Nett at ulykken er svært tragisk.

Starter undersøkelser søndag

Ulykkesflyet som er av typen Supermarine Spitfire, er et britiskprodusert enmotors jagerfly fra annen verdenskrig. Også norske jagerflyskvadroner brukte Spitfire under annen verdenskrig. Flytypen var i bruk i det norske luftforsvaret fram til 1954, ifølge Wikipedia.

Direktør Grete Myhre i Statens Havarikommisjon opplyser til tv2nyhetene.no lørdag kveld at de er varslet om ulykken og at de reiser til Tynset.

– To fra oss reiser fra Lillestrøm i kveld og vil starte undersøkelser på Tynset i morgen tidlig. Vi rekker ikke opp før det blir mørkt ikveld, men jeg regner med at politiet på stedet har sikret tekniske spor.

Myhre forteller at det heldigvis er sjelden at de opplever ulykker i forbindelse med flystevner.

SPITFIRE: Spitfire-maskinen som eies av Biltema, og som styrtet på Tynset lørdag ettermiddag,  er her fotografert under et flyshow på Jarlsberg lørdag 15. august. (Foto: Teigen, Trond Reidar/Scanpix)
SPITFIRE: Spitfire-maskinen som eies av Biltema, og som styrtet på Tynset lørdag ettermiddag, er her fotografert under et flyshow på Jarlsberg lørdag 15. august. (Foto: Teigen, Trond Reidar/Scanpix)