SMS VARSLING: Politiet i Danmark vil bruke sms for å varsle innbyggere om kriminalitet i håp om flere tips fra publikum. (Foto: Colourbox)
SMS VARSLING: Politiet i Danmark vil bruke sms for å varsle innbyggere om kriminalitet i håp om flere tips fra publikum. (Foto: Colourbox)

Skal ta tyver med sms-varsling

Politiet i Danmark tar i bruk nye våpen i kampen mot innbrudd og tyverier.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mer enn hvert femte innbrudd i Danmark begås i Nordsjælland, skriver danske Jyllands-Posten.

Politiet setter derfor i gang med et prosjekt med sms-varsling, som skal hjelpe politiet å finne forbryterne fortere.

Skal hjelpe politiet

I tiden framover skal innbyggerne kunne gi sitt mobilnummer til politiet, som straks sender en sms i retur dersom det er et innbrudd eller lignende i innbyggernes nærområde.

Innbyggerne blir da et ekstra sett med øyne og ører, og kan melde tilbake til politiet dersom de ser eller hører noe mistenkelig. Politiet dirigerer sine folk etter tilbakemeldingene.

– Jeg har et bestemt antall øyne jeg disponerer, men på denne måten kan vi på en hurtig og effektiv måte få flere øyne til å se etter mistenkte, sier sjefpolitiinspektør Flemming Drejer fra Nordsjællands politi til avisen.

– Dersom det blir en suksess, forventer vi at systemet kan brukes i hele landet.

Foreløpig ingen planer i Norge

Ifølge pressevakt ved Politidirektoratet, Vemund Aabø, er et lignende varslingssystem foreløpig ikke vurdert i Norge.

– Man kan aldri utelukke for fremtiden. Men om det blir aktuelt vil vi nok først se på erfaringene fra Danmark, sier Aabø til tv2nyhetene.no.

Dansk politi har fått inspirasjon fra både Australia og Nederland, hvor lignende systemer er ganske utbredt. I Nederland varsles innbyggerne ved for eksempel innbrudd, veskenapping, biljakt og når barn kidnappes.