– Ulovlig med første skoledag på Facebook

Foreldre til førsteklassinger advares: Datatilsynet slår fast at det er ulovlig å legge ut bilder av andres barn på Facebook.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne uken har det vært skolestart i store deler av landet. Oslo følger etter mandag. Stolte foreldre har foreviget sine håpefulle skolestartere, gjerne sammen med nye klassevenner.

Nå advarer Datatilsynet mot å legge disse bildene ut på Facebook.

– Strengt tatt er dette ulovlig. Det bryter med regelverket, sier informasjonsrådgiver Guro Skåltveit i Datatilsynet til Stavanger Aftenblad.

Regelverket sier nemlig at du må be om samtykke før du legger ut bilder av andre på nettet. Gjelder det bilder av barn under 15 år, skal foreldrene samtykke.

Skåltveit sier at det finnes unntak, som ved store offentlige arrangementer som 17. mai eller en fotballkamp. De som ikke ønsker å være med på bilder herfra, kan forlate stedet.

– Men første skoledag har barna ikke noe valg, de kan ikke velge om de vil være der eller ikke. Bilder fra klasserommet der barna gjerne også sitter med navneskilt, har ikke noe på nettet å gjøre, sier Skåltveit. (©NTB)