Ålesund kirke (Foto: Ålesund menighet)
Ålesund kirke (Foto: Ålesund menighet)

– Folk blir ikke mer religiøse med alderen

Trenden med at folk blir mer religiøse med alderen er slutt. Eldre mennesker går i dag mindre i kirken enn tidligere, viser en ny undersøkelse fra Stiftelsen Kirkeforskning (KIFO).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 1991 var det fortsatt store forskjeller mellom de yngste og de eldste kirkegjengerne, med de eldste som de ivrigste. Men nå går eldre mennesker mindre i kirken enn tidligere, og det er blant de eldste at nedgangen i gudstjenestebesøk har vært størst, ifølge undersøkelsen «Religion i dagens Norge».

Holder seg hjemme

Forsker Pål Ketil Botvar ved KIFO slår fast at de eldre siden 1991 har nærmet seg de andre gruppene med unge voksne og voksne, og går nå like lite til gudstjeneste som andre.

– Grunnen er at 68-generasjonen som var veldig antikristelig på 70-tallet, nå er blitt pensjonister. Det kan virke som de er blitt vaksinert mot religion én gang for alle, sier Botvar til Vårt Land.

Tidligere undersøkelser har vist at jo eldre man blir, desto større er sjansen for at man tar et religiøst standpunkt. Botvars undersøkelse viser at det nå er flere i aldersgruppen 18-34 år som tror på et liv etter døden, enn det er i aldersgruppen 55-79 år.

Gjenfødelse

– Ungdom generelt er mer åpne for religiøsitet og mangler de sperrene mot kristne aktiviteter som 68-generasjonen har. Det ser vi blant annet i økningen av søknader til bibelskoler. Den yngre generasjonen er imidlertid ikke så opptatt av å skille kristendom fra andre religioner, og troen på reinkarnasjon bidrar nok til at flere av de yngre tror på et liv etter døden, sier Botvar. (©NTB)