mandal_bat_leteaksjon (Foto: SCANPIX)
mandal_bat_leteaksjon (Foto: SCANPIX)

Politiet tror ikke de savnede danskene er i live

Søket etter de savnede danskene i Mandal avsluttes for kvelden, men fortsetter fredag morgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet i Mandal er i ferd med å avslutte leteaksjonen etter de fire savnede danskene torsdag kveld. De fire har vært savnet siden båtulykken onsdag, der to andre klarte å redde seg i land i live.

Været er dårlig i området, slik det også var da kameratgjengen på seks dro ut for å fiske onsdag.

– Status nå er at man har valgt å avslutte leteaksjonen klokken 21 i kveld. Det betyr at vi nok må erkjenne at vi ikke lenger tror at vi kommer til å finne noen personer i live. Men vi gjenopptar søket i morgen, sier politistasjonssjef i Mandal, Bjart Gabrielsen til TV 2 Nyhetene.

Søren Thuesen (Foto: Jørgen Kirk/Scanpix )
Søren Thuesen (Foto: Jørgen Kirk/Scanpix )

De fire savnede mennene er henholdsvis 22, 23, 24 og 25 år gamle.

Les også: Søren (24) kan ha svømt dobbelt så langt som først antatt

– De har det fryktelig vanskelig

Gabrielsen har torsdag kveld vært i møte med de to overlevende og deres familier. Han forteller at de er svært preget av hendelsen.

– De er dypt rystet. De fremstår som reflekterte, men det er klart de har det fryktelig vanskelig. De har mistet fire av sine venner. Og det å være der og være dem som overlevde er tøft. Men de er i fysisk akseptabel form og de har fått opp familien på begge sider, så de har det etter forholdene bra, sier han.

448834

Alle forsøkte å svømme mot land

Så sent som klokken åtte torsdag kveld ble letemannskap sendt ut for å lete på noen øyer som enda ikke hadde blitt undersøkt.

– Funnene som er gjort ble gjort i går. Vi har ikke funnet noe i dag, til tross for at det har vært hundre personer ute. Håper svinner nå, men vi nekter å gi opp, sier innsatsleder i Agder politidistrikt, Tor Damkås, til TV 2 Nyhetene.

Han forteller at de to som klarte å komme seg i land etter båtulykken, Søren Thuesen (24) og kameraten (24) har blitt avhørt torsdag.

I avhøret forklarte de at de holdt seg fast i båten en stund. De forklarte at alle la på svøm samtidig, men i de to meter høye bølgene gled de etterhvert fra hverandre.

Her er ruten Søren Thuesen skal ha svømt:

RUTEN: Slik tror politiet den heltemodige Søren har kommet seg fra ulykkesstedet (X) og til folk. Dette er omtrent dobbelt så langt som tidligere antatt.
RUTEN: Slik tror politiet den heltemodige Søren har kommet seg fra ulykkesstedet (X) og til folk. Dette er omtrent dobbelt så langt som tidligere antatt.

Forsøkte å redde alle kompisene

Søren Thuesen klarte å hjelpe en av kameratene i land på Sandøy. Derfra tok han seg videre alene for å hente hjelp.

Politiet antar at han kan ha svømt hele syv kilometer. Etter den dramatiske svømmeturen klarte han å ta seg i land på brygga til Normann Vågsvoll. Etter å ha varslet nødetatene fortalte 24-åringen om dramaet som utspant seg i bølgene.

– Han fortalte at to av dem ikke var så gode til å svømme, og at de forsvant fort. Han hadde prøvd å hjelpe dem, men sa at han ikke klarte å holde på tre mann. Jeg forstod det som at to etterhvert falt vekk, sier Vågsvoll til TV 2 Nyhetene.

Både Sea King-helikopter, Orion, Kystvakten, Marinen og store letemannskaper har i hele dag lett etter de fire danskene uten hell.