- Ødelagte økosystemer bidrar til flomkatastrofer

Klimaendringer kan forklare noen av flomkatastrofene som har rammet Asia. Men miljøeksperter mener ødelagte økosystemer er en mer direkte årsak til at katastrofene får så stort omfang.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Avskoging, våtmarksområder som gjøres om til jordbruksland, millionbyer som sprer seg utover samt naturlige dreneringssystemer som tettes av søppel. Dette er blant faktorene som fører til at oversvømmelser får slike enorme og ødeleggende konsekvenser som det vi ser i Pakistan og Kina.

- Vi kan ikke legge all skyld på naturen. Menneskets inngripen på naturlige elvesletter har mye å si, sier Ganesh Pangare ved det Bangkok-baserte International Union for Conservation of Nature.

Han mener bedre forvaltning av naturlige elvesletter vil kunne begrense menneskelige og økonomiske kostnader av naturkatastrofer.

- Man må sørge for at naturens egne infrastrukturer beskyttes. Hvis ikke vil vi ikke få noen bærekraftig utvikling i Asia, sier han.

Red Constantino, leder for det filippinske instituttet for klima og bærekraftige byer (ICSC) mener mange asiatiske ledere bruker klimaendringer til å bortforklare eget ansvar når naturkatastrofene rammer. (©NTB)