Haramsøy John Arne Hagen ble kjørt ned og drept i mars (Foto: privat/TV 2)
Haramsøy John Arne Hagen ble kjørt ned og drept i mars (Foto: privat/TV 2)

Bildrapsdømte fikk samme dom i lagmannsretten

Mannen som kjørte ned og drepte John Arne Hagen på Haramsøy i 2009 er dømt til to år og ni måneders fengsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Frostating lagmannsrett var enstemmig i avgjørelsen.

20-åringen fra Haramsøy på Sunnmøre er dømt for å ha kjørt en uregistrerte bilen som kjørte på og drepte en person i mars 2009, i tillegg til å ha avgitt falsk forklaring, og ha forledet faren til å avgi falsk forklaring til politiet.

Han er også dømt til å betale en erstatning på vel to millioner kroner.

Uten eksosanlegg og bakbremser

Det var 15. mars i 2009 at den da 19 år gamle gutten kjørte ned og drepte John Arne Hagen (42) på Haramsøy i Møre og Romsdal.

Etter ulykken kjørte 19-åringen hjem i den uregistrerte bilen. Deretter tok han faren sin bil og laga bulk i panseret og knuste frontruta med en kost, før han kjørte tilbake. Dette ble gjort i panikk for å skjule at han kjørte en uregistrert bil.

Da han ble pågrepet av politiet, tok de hånd om det de trodde var ulykkesbilen. Senere viste det seg at faren hadde gravd ned bilen som faktisk var involvert i ulykken, for å skjule at den var uregistrert og uten eksosanlegg og bakbremser.

Så faren bli påkjørt

Den nå 20 år gamle mannen har gitt sprikende forklaring om hva som skjedde på Haramsøy ulykkesdagen. Det har kommet fram at han så John Arne Hagen på 185 meters avstand.

De tre barna til den drepte var vitner til det som skjedde. Hagens 13 år gamle datter så faren stå midt i veien før bilen kom. Deretter sprang faren opp på fortauet. Like etterpå svingte bilen etter han, og faren fløy gjennom lufta og landet livløs i et blomsterbed.

Retten mente det var grovt aktløst

Sunnmøre tingretten mente ved domsavsigelsen i 2009 at den dømte oppførte seg grovt aktløs. På en rett oversiktelig vei ble han på lang avstand oppmerksom på at John Arne Hagen sto midt i veibanen. Til tross for dette bremsa han ikke før han var kommet så nær at faren for sammenstøt var overhengende.

«Dette dreier seg om et klart og markert avvik fra det forsvarlige, og tiltaltes adferd vitner om fullstendig mangel på respekt for grunnreglene i trafikken», het det i dommen.

– Gir oss ikke John Arne tilbake

Enken etter John Arne Hagen sa etter rettssaken i Sunnmøre tingrett i 2009 til TV 2 at straff i seg selv ikke betyr mest for henne.

– Straff gir oss ikke John Arne tilbake, men jeg er opptatt av at straff skal statuere et eksempel. Du skal stå for det du har gjort. Det sa også John Arne til meg i forbindelse med en annen sak like før han ble drept, forteller hun.