Advokat underslo 12 millioner fra klienter

En tidligere høyesterettsadvokat er dømt til fire års fengsel av Oslo tingrett for å ha underslått totalt over 12 millioner kroner i klientmidler over flere år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et av underslagene gjelder penger han stjal fra sin mangeårige sekretær. Bærumsmannen er dømt for grovt underslag og grov utroskap for systematisk å ha underslått i alt 5,7 millioner kroner som han forvaltet for sekretæren. Dette pågikk gjennom to og et halvt år.

68-åringen er også dømt for underslag av midler fra to dødsbo. I det ene tilfellet har han underslått 5,7 millioner kroner – også her pågikk underslaget systematisk over en periode på to og et halvt år. Fra et annet dødsbo underslo han i alt 636.000 kroner.

Underslagene skjedde rundt årtusenskiftet. Etterforskningen har tatt lang tid, og dette har retten langt vekt på i formildende retning, i tillegg til at 68-åringen er fradømt advokatbevillingen.

Den tidligere advokaten må i tillegg til fengsselsstraffen betale erstatning på over 4 millioner kroner til klientene han underslo penger fra.

Han skal ha betalt tilbake deler av underslagene.

I tillegg til å underslagene, er mannen dømt for å ha lurt flere personer i USA til å investere i alt 145.000 dollar mot løfter om sikker avkastning.

– Investeringsprogrammet var ikke reelt og utsatte dermed investorene for tap eller fare for tap, ifølge Økokrim.

I skjerpende retning har retten pekt på at mannen over lang tid nærmest systematisk har misbrukt også den tilliten han hadde som høyesterettsadvokat. (©NTB)