SKOLEJENTE: Prinsesse Ingrid Alexandra begynte i 1. klasse i dag. (Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix)
SKOLEJENTE: Prinsesse Ingrid Alexandra begynte i 1. klasse i dag. (Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix)

Regn på prinsessens første skoledag

Prinsesse Ingrid Alexandra har blitt skolejente på lokalskolen i Asker. – Dette blir Norges tryggeste skole, forteller rektoren ved Jansløkka skole.

Prinsessen kom sammen med mamma og pappa. I tillegg fikk hun følge av bestefar, kong Harald og mormor Marit Tjessem.

Den første skoledagen hadde hun stramme fletter, hvitt skjørt, hvite sko, hvite sokker og hvit ny ransel med rosa mønster. Men fordi været var litt usikkert, hadde hun også med paraply, og den var svart.

– Nå kan jeg holde paraplyen din, så kan du gå bort og hilse på rektor, sa pappa.

SKOLEJENTE: Prinsesse Ingrid Alexandra hadde sin første skoledag på Jansløkka skole i Asker torsdag formiddag. (Foto: Solum, Stian Lysberg/Scanpix)
SKOLEJENTE: Prinsesse Ingrid Alexandra hadde sin første skoledag på Jansløkka skole i Asker torsdag formiddag. (Foto: Solum, Stian Lysberg/Scanpix)

Navneopprop i skolegården

Sammen med 81 andre medelever ble prinsesse Ingrid Alexandra tatt imot i skolegården på skolens tradisjonelt vis.

De eldre elevene sang Jansløkka-sangen for sine nye skolekamerater, og rektor Else Beitnes Johansen holdt en liten tale med noen overraskelser for å avdramatisere skolestarten litt.

– Det kan jo være litt skummelt å bli ropt opp foran alle, forteller rektoren som er opptatt av at alle de nye elevene skal bli sett denne dagen.

– Det er en spesiell dag for alle som skal begynne på skolen, ikke alt skal dreie seg om prinsessen.

TV 2 fikk omvisning på Jansløkka skole. Se innslaget i videovinduet under:

Samarbeider med slottet

En del oppmerksomhet fra presse er det selvfølgelig tatt høyde for, og skolen samarbeider tett med slottet

– Vi har hatt noen møter og vi samarbeider veldig godt. Jeg synes de har god kontroll på dette her, forteller rektor.

– Det er jo ikke til å komme forbi at vi er i fokus. Alle som jobber her får spørsmål som vi ikke vet hvordan blir håndtert i etterkant, så vi er blitt enige om at vi ikke snakker om det.

REKKER OPP HÅNDEN: En tydelig spent prinsesse Ingrid Alexandra i klasserommet første skoledag. (Foto: Solum, Stian Lysberg/Scanpix)
REKKER OPP HÅNDEN: En tydelig spent prinsesse Ingrid Alexandra i klasserommet første skoledag. (Foto: Solum, Stian Lysberg/Scanpix)

– Norges tryggeste skole

Det å få til en «normaltilværelse» for prinsessen krever forberedelser.

– Vi er opptatt av at prinsessen skal få være mest mulig i fred her og har bedt foreldre og barna her om hjelp til det, forteller rektoren og sier at det har vært en prosess rundt dette i forkant.

– Hva slags sikkerhetsopplegg blir det rundt prinsessen?

– Det tar eskorten seg av, så det trenger ikke vi tenke på. Mange foreldre har spurt hvordan det blir med presse og sikkerhet, og det vi i hvert fall kan si, er at vi blir Norges tryggeste skole, forteller rektor til God morgen Norge.

Les også: Prinsessen starter på skolen på mammas bursdag

Skal gå på SFO

Kronprinsparet har valgt å la datteren begynne på SFO i likhet med de fleste av vennene fra barnehagen.

I tillegg kan askerbøringer forvente å se prinsessen på tur i lokalmiljøet sammen med sine klassekamerater.

– Det at kronprinsparet har valgt den lokale skolen harmonerer veldig med den måten de har lagt opp stilen sin på. Jeg synes de gjør en god jobb som forbilder. De gjør ikke barna sine så spesielle at de ikke kan gå sammen med andre barn der de bor. De signaliserer at alle er like mye verdt.

Spasertur til skolen

Skolen ligger rett foran porten til Skaugum og det er ikke usannsynlig at de miljøbevisste foreldrene også hadde dette i tankene da de valgte lokalskolen.

– Det tror jeg også spiller en rolle, foreller rektoren.

– De kan gå til skolen, vi er en miljøskole og vi deler absolutt holdningene deres på det området.

Skal få være seg selv

Storebror Marius har akkurat avsluttet sju år ved samme skole, og rektoren er glad for at kronprinsparet også har valgt Jansløkka for prinsesse Ingrid Alexandra.

–- Vi synes det er et hyggelig valg og vi håper de vil synes de har gjort et riktig valg. Det skal vi skal gjøre vårt for å etterkomme. En viktig oppgave for oss blir å ta fra henne presset hun kanskje opplever ellers, slik at hun skal få være seg selv og få venner her og få en så normal skolegang som mulig, forteller rektor Else Beitnes Johansen til God morgen Norge.

(TV 2/NTB)