FORFULGT: Karen folket i Burma har vært forfulgt av myanmarer i en årrekke. Nå vil FN opprette en kommisjon som skal granske påståtte krigisforbrytelser i landet. (Foto:  /Ap)
FORFULGT: Karen folket i Burma har vært forfulgt av myanmarer i en årrekke. Nå vil FN opprette en kommisjon som skal granske påståtte krigisforbrytelser i landet. (Foto: /Ap)

USA vil granske krigsforbrytelser i Burma

Støtter opprettelsen av en internasjonal kommisjon som skal granske mulige krigsforbrytelser i landet

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Obama-administrasjonen har i flere måneder forsøkt å overtale Burmas militære makthavere til å slakke på grepet, men gir nå opp diplomatiet.

- USA støtter opprettelsen av en internasjonal kommisjon som kan granske påståtte krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i Burma, sier en kilde i Det hvite hus.

Initiativet til kommisjonen kom fra FNs spesialrapportør for menneskerettighetene i Burma, Tomas Ojea Quintana, tidligere i år.

Han viste til militærregimets massearrestasjon av dissidenter, tortur av fanger og utstrakte bruk av tvangsarbeid, og mente at det kunne være snakk om forbrytelser mot menneskeheten.

Burmas militære makthavere kunngjorde tidligere i år at det skal holdes valg på ny nasjonalforsamling 7. november i år, det første på to tiår. (©NTB)