KRITISKE: Oikos er skeptiske til forslaget til nytt regelverk som åpner for bruk av kobber i økologisk mat. (Foto: Erichsen, Jarl Fr./SCANPIX)
KRITISKE: Oikos er skeptiske til forslaget til nytt regelverk som åpner for bruk av kobber i økologisk mat. (Foto: Erichsen, Jarl Fr./SCANPIX)

Skepsis til å sprøyte økologisk mat med kobber

Økonæringen frykter at forbrukerne kan miste tillit til matproduktene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nytt regelverk kan gjøre det lov for norske bønder å sprøyte økologiske avlinger med kobber.

Landbruks- og matdepartementet har nylig hatt et forslag om ny økologiforskrift på høring. Forslaget innebærer en rekke endringer som er i tråd med EUs regelverk, som Norge igjen er forpliktet til å følge gjennom EØS-avtalen.

Sprøyting med kobber for å bekjempe sopp på frukt og bær er del av EU-regelverket.

Behandles i høst

Mattilsynet behandler saken i Norge.

– Det er likevel muligheter for å fastsette bestemmelser nasjonalt. Kobber er et av de punktene som vi har bedt om konkrete tilbakemeldinger på, slik at det kan vurderes om det er hensiktsmessig å videreføre det forbudet vi har i dag eller ikke, sier seniorrådgiver Torstein Skjolden i Mattilsynet til Nationen.

I løpet av høsten skal Mattilsynet legge fram en anbefaling for Landbruks- og matdepartementet.

Skeptisk til kobber

Fellesorganisasjonen for økologisk produksjon og forbruk, Oikos, er skeptisk til bruk av kobber.

– Å si ja til kobber vil være et uheldig signal å sende. Vi vil få et kommunikasjonsproblem overfor forbrukerne, sier daglig leder Reidar Andestad i Oikos.

Han mener det vil være mulig å fortsette med kobberforbud i Norge.

– Det har vært signaler i EU om at man over tid ønsker å fase ut bruken av kobber. Oikos fraråder at norske myndigheter og Mattilsynet sier ja til kobbersprøyting, selv om det blir et produksjonsmessig handikap for norske produsenter å ikke kunne bruke det, sier Andestad. (©NTB)