Kadra Yusuf (Foto: TV 2)
Kadra Yusuf (Foto: TV 2)

Kadra: Det blir en overraskelse at staten betaler

Tall fra SSB viser at 38 prosent av alle somaliere i Norge mottar sosialhjelp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange somaliske familier i Norge utnytter velferdssystemet ved å skille seg etter norsk lov, mens de fortsetter å være gift etter islamsk lov, hevder Kadra Yusuf.

Tall fra SSB viser at 38 prosent av alle somaliere i Norge mottar sosialhjelp, noe som er en mye større prosentandel enn man finner i andre etniske grupper.

– Er det noen grunn til at somaliere skal utnytte dette systemet mer enn andre?

– En stor omveltning

Vi er jo en spesiell gruppe. Vi har ikke hatt en stabil stat på over 20 år, og det er stor analfabetisme. Så det å komme til Norge er jo en stor omveltning. Når man da kommer fra et krigsherjet land i Afrikas horn, så blir det at staten betaler en overraskelse, og for veldig mange blir det en sovepute, sier hun.

Savner debatt

I en kronikk i VG onsdag oppfordrer hun politikerne til å diskutere problemet med trygdesvindel ut fra et etnisk perspektiv.

– Det jeg savner er en reell debatt, der vi også ser på forskjellige typer grupper, og ikke minst diskuterer kontroll. Det er det som er nøkkelordet.

– Tror du politikerne tør å ta denne debatten nå?

– Hvis SV klarer å komme forbi ordet «stigmatisering», så tror jeg de kan fikse dette. Hvis målet er å få mine folk til å komme seg ut i jobb, og ta vare på våre barn i fremtiden, så må vi ta den debatten, sier hun.

Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser også at det er 2,5 ganger flere enslige forsørgere blant somaliere som blant øvrige innvandrere.

– Jo flere barn man har, jo mer stønad får du

Det norske velferdssystemet oppfordrer ektepar til å skille seg og premierer alenemødre med store barneflokker, hevder hun.

– Jo flere barn man har, jo mer stønad får du. Og for veldig mange familier blir det en utvei. Som aleneforsørger får man mer støtte enn om man er gift. Er man alenemor fra Somalia og mannen ikke er hjemme, blir det økonomisk gunstig å skille seg etter norsk lov.

– Men dette er jo ren trygdesvindel?

– Ja.

– Man burde vurdere en form for kontroll. Velferdsstaten er bygget på tillit, og den tilliten må vi ivareta om vi vil beholde den velferdsstaten vi har i dag, sier hun.

Sniker seg unna kontroller

NAV sier til VG at de er oppmerksomme på problemet og at de foretar kontroller. Men ifølge Yusuf tar familiene grep for å ikke bli tatt på dagtid. Grep som i utgangspunktet er økonomisk lønnsomt, men som på lang sikt er ødeleggende for barna i familien.

– Mannen forlater hjemmet, og moren blir igjen med barna. Konsekvensene av det for familier blir økonomisk gunstig med en gang, men på lang sikt fører det til at barna ikke blir godt nok fulgt opp, sier hun.

– Det må lønne seg å jobbe

– Noen skillsmisser er sikkert helt reelle. Men for veldig mange blir det en måte å få økonomien til å gå rundt. Politikerne må komme på banen, og vi må snakke om hvordan vi vil at velferdsstaten skal være i fremtiden. Og så må vi snakke om hvordan vi vil fremtiden til innvandrerbarn skal se ut. Og så må vi oppmuntre til jobb. Det må lønne seg å jobbe, og det må ikke lønne seg å finne snarveier, sier hun.