Mohammed Abdellaoue (Foto: Kristian Oma/Montasje/)
Mohammed Abdellaoue (Foto: Kristian Oma/Montasje/)

Bohinen tror Moa hadde ulovlig avtale med Vålerenga

TV 2s fotballekspert mener det er på høy tid å endre regelverket.

Mohammed Moa Abdellaoue skrev under for Hannover onsdag.

Vålerenga får inntil 12 millioner kroner for landslagsspissen. Det er 18 millioner mindre enn budet klubben fikk fra Groningen i fjor.

Flere har reagert på det de mener er billigsalg av toppscoreren. Deriblant Rosenborg-trener Nils Arne Eggen, som synes Moa burde blitt værende i Oslo.

TV 2 Play: Se Hannovers trener skryte av Moa
TV 2 Play: Fellah vil savne Moa

- Slike avtaler er vanlig
HegnarOnline skrev på tirsdag at Moa hadde en ulovlig avtale med VIF, der han kunne bli solgt dersom det kom et bud på 10 millioner kroner eller mer.

TV 2 Sportens fotballekspert, Lars Bohinen, mener slike avtaler er vanlig innen norsk fotball, og at finansnettstedet sannsynligvis har helt rett når det gjelder salget av Moa.

- Det er ikke lov for klubb og spiller å gjøre slike avtaler, men det blir gjort likevel. Enten muntlig eller skriftlig på en kontrakt som ligger godt gjemt i en safe. Jeg tror Moa-overgangen er et eksempel på dette. Det står ikke så dårlig til med Vålerenga at de må selge han så billig, sier han til TV 2 Sporten.

Bohinen mener det er et tankekors at flere norske klubber føler de må bryte reglene for å beholde nøkkelspillere.

- Men dette er en konsekvens at et regelverk som ikke fungerer, sier han.

- Forbudet mot overgangstak bør oppheves
Fotballagent Jim Solbakken sier til VG Nett at reglene nå bør endres. Spesifikt at forbudet mot overgangstak bør oppheves.

Bohinen er helt enig.

- Da jeg satt i styret i Norsk Toppfotball (NTF) i fjor fremmet jeg faktisk forslag om å fjerne regelen om overgangstak. Men det ble ikke noe av. NFF bør snarest mulig sette seg ned sammen med NTF og se på mulighetene for å foreta seg noe, sier han.

Og kommer med følgende konkrete forslag:

- De må først og fremst oppheve forbudet mot overgangstak, men også gjeninnføre muligheten for at spillere kan få en andel i egen lomme ved salg. Dette vil redusere presset på lønningene og gi klubbene andre forhandlingsverktøy.

- Nå er klubbenes hender og føtter bundet av regelverket, og det presser utgiftene opp, mener Bohinen.

- Summen burde vært høyere
Bohinen skjønner for øvrig godt de som har reagert på Moas salgssum.

- Summen er kunstig lav. Da jeg jobbet i Stabæk ble Somen Tchoyi solgt for vel 17-18 millioner kroner til Salzburg. Salgssummen på Moa burde minst ha vært den samme, sier han.