KATASTROFE: Monsunregnet har skapt voldsomme oversvømmelser i Pakistan den siste tiden, og millioner av mennesker har måttet flykte fra hjemmene sine.  (Foto: Scanpix/TV 2 (Montasje))
KATASTROFE: Monsunregnet har skapt voldsomme oversvømmelser i Pakistan den siste tiden, og millioner av mennesker har måttet flykte fra hjemmene sine. (Foto: Scanpix/TV 2 (Montasje))

TV 2 i Pakistan: – En gigantisk humanitær katastrofe

Det er kamp om nødrasjonene i Pakistan. Blant flere millioner av flomofre har bare 500.000 fått matrasjoner og rent vann.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2s reportasjeteam befinner seg i de flomrammede områdene. De har reist fra de flomrammede områdene nord i landet, fra byen Nowshera til Swat-dalen, og sørover til byen Multan i Punjab-provinsen.

Til fots, fra bil og fra luften har de med egne øyne sett den ekstreme nøden og de ufattelige ødeleggelsene som har rammet landet.

– I dag er vi Sindh-provinsen lenger sør i landet, i området Sukkur og Khairpur. Det første som slo oss da vi kjørte innover i natt, var en enorm fattigdom og enda flere teltleirer langs veiene. I nord virket det som om hjelpearbeidet var mer organisert, mens her virket det som om folk bare hadde satt opp presenninger, plast, alt de kunne finne for å beskytte seg mot regn – midt på veien og fortauene, forteller TV 2-reporter Kadafi Zaman på telefon til TV 2 Nyhetskanalen.

Se reportasje fra TV 2s team i Pakistan i videovinduet under:

448667

Vanskelig å nå fram til alle

Veier og broer er skylt bort, og for dem som er fanget uti vannmassene er helikopter eneste utvei.

FN har så langt fått inn 1,1 milliarder kroner. Organisasjonen har tidligere sagt at de trenger 2,8 milliarder kroner til øyeblikkelig nødhjelp i det katastroferammede landet.

NØDHJELP: Flomrammede samler seg under et militærhelikopter som akkurat har sluppet ut nødhjelpspakker i Khairpur. (Foto: Shakil Adil/Ap)
NØDHJELP: Flomrammede samler seg under et militærhelikopter som akkurat har sluppet ut nødhjelpspakker i Khairpur. (Foto: Shakil Adil/Ap)

Les også: – Vann så langt øyet kan se

Rundt seks millioner mennesker har akutt behov for mat, medisiner og rent vann.

– 160.000 kvadratkilometer av Pakistans landområder er rammet av flom. Det er et digert område. Noen steder er fortsatt totalt isolert og vi har vanskelig for å nå disse menneskene, sier talskvinne for FNs nødhjelpskoordinering, Elizabeth Byrs, til nyhetsbyrået AP.

Les også: Enormt behov for nødhjelp i Pakistan

– Det er en gigantisk humanitær katastrofe vi snakker om. Fra luften så vi mennesker, som har noen få eiendeler igjen, som velger å bli værende helt isolert med vann på alle kanter – bare for å sikre eiendelene. Den pakistanske hæren gjør en innsats også for disse. De går ut med helikopter og i båter, for å gi mat til dem som velger å bli igjen, forteller Zaman.

SLÅSS: Mange steder har pakistanske flomofre demonstrert mot militæret forde de mener at de tvinges til å slåss om nødhjelpen. (Foto: Shakil Adil/Ap)
SLÅSS: Mange steder har pakistanske flomofre demonstrert mot militæret forde de mener at de tvinges til å slåss om nødhjelpen. (Foto: Shakil Adil/Ap)

I tillegg kommer det meldinger om at profesjonelle nødhjelpseksperter står klar til å reise inn i landet, men at disse nektes visum.

Verst for kvinner og barn

– Vi har sett at i de områdene hvor det tradisjonelt er kjønnssegregerte roller, særlig i nord og steder hvor man praktiserer islam veldig strengt, så går det veldig utover kvinnene. Spesielt fordi kvinnene må holde seg innendørs. I praksis så ser vi ikke kvinner, sier Zaman.

Les også: 40.000 kvinner skal føde i flomområdene

For folk som har mistet alt, betyr innendørs i dette tilfellet at de må holde seg inne i et telt – i 40 plussgrader med høy luftfuktighet.

– Ikke før vi kom til områdene i sør så vi kvinner. Her står mange kvinner langs veiene med barna sine og tigger, forteller Zaman.

Kvinner og barn som hadde det vanskelig før flommen, får det enda tøffere når de rammes av flomkatastrofen.

– Det er slik at Pakistan er et av de landene i verden med høyest mødre- og barnedødelighet før flommen rammet. Så det er klart at når denne flommen kommer på toppen av en vanskelig situasjon, så er det prekært, sier Tove Wang, generalsekretær i Redd Barna, til TV 2 Nyhetskanalen onsdag.

LEIR: Flomrammede i en teltleir i Sukkur. FN har så langt fått inn 1,1 milliarder kroner til nødhjelp. (Foto: RIZWAN TABASSUM/Afp)
LEIR: Flomrammede i en teltleir i Sukkur. FN har så langt fått inn 1,1 milliarder kroner til nødhjelp. (Foto: RIZWAN TABASSUM/Afp)

Flere steder har flomofrene ikke hatt annet valg enn å drikke infisert flomvann. Dette fører til infeksjoner og sykdom som rammer de svakeste.

– Barn kan leve en kort stund uten rent drikkevann og mat, mens voksne kan leve lenger uten rent vann, fortsetter hun.

Vil trenge hjelp i lang tid

– Tilgang på rent drikkevann, og tilgang på helsetilbud slik at man får behandlet infeksjonssykdommer, er viktig framover nå. Det er i tillegg vann overalt. Dette gir god grobunn for malaria. Så tre til seks uker inn i en sånn flomkatastrofe, vil vi se utbrudd av malaria, sier Wang og påpeker at landet vil trenge nødhjelp i lang tid framover.

– Den største utfordringen er omfanget – og tilgjengelighet. Det er mange områder man fortsatt ikke kommer til, og i mange av områdene i nord er i tillegg sikkerheten en utfordring. Fremdeles er vi i en akutt fase, men vi har allerede begynt å tenke de neste tre til seks månedene. Hele jordbruket ligger brakk i disse områdene, så det vil være et langvarig behov for matutdeling.