Ola Borten Moe (Sp) (Foto: TV 2)
Ola Borten Moe (Sp) (Foto: TV 2)

Frykter sjøkabel vil gi sjokkpris på strøm

Ola Borten Moe (Sp) minner om at regningen går tilbake til forbrukerne.

Tre kilometer fra gården til Ola Borten Moe (Sp), på Lenstrand i Trondheim, går det to paralelle høyspenttrekk av samme dimensjon som de som er planlagt i Hardanger.

– Hvis man ser godt etter kan man kanskje se spor etter dem nede i bygda her. Men de fleste tenker ikke over det. Og for å være helt ærlig er de svært vanskelig å få øye på, sier Borten Moe til TV 2.

MONSTERMASTER: Ola Borten Moe synes ikke monstermastene som går rett ved siden av gården hans er spesielt sjenerende.  (Foto: TV 2)
MONSTERMASTER: Ola Borten Moe synes ikke monstermastene som går rett ved siden av gården hans er spesielt sjenerende. (Foto: TV 2)

Frykter prissjokk

Senterpartipolitikeren mener motstanden mot den planlagte høyspentlinja i Hardanger er preget av ville overdrivelser. Og at motforestillingene mot sjøkabel ikke kommer godt nok frem.

– Vi som bor i Midt-Norge er bekymret for at dette skal få konsekvenser for vår forsyningssikkerhet. I vinter betalte vi 14 kroner kw/t, mens man betalte 1 krone på Østlandet. Måten å løse dette på er en ny linje fra Sogn og Fjordane til Møre og Romsdal. Da er vi selvsagt bekymret for at denne blir utsatt, sier stortingsrepresentanten.

Prishopp i nettleie

Borten Moe mener det ikke kommer godt nok frem i debatten at sjøkabel vil gi krafit økning av nettleia som strømkundene må betale.

– I Hardanger er det snakk om tre milliarder i ekstrakostnader for sjøkabel, sier Statnett. Det er 1,7 millioner husstander i Norge, og da er det bare å dele regningen på det. Det er snakk om mange tusen kroner pr. husstand. Ørskog-Fardal vil koste mye mer, så det er store beløp det er snakk om, sier Borten Moe.