TIL UNITED: Den tidligere gategutten Bebe. (Foto: Joao Filipe Santos/Ap)
TIL UNITED: Den tidligere gategutten Bebe. (Foto: Joao Filipe Santos/Ap)

Les eventyrhistorien om Bébé

Bébé vokste opp på barnehjem og lærte å spille fotball på gaten. For tre måneder siden spilte han på nivå tre i Portugal. Nå er han klar for en sesong i «Drømmenes Teater».

- Det er et eventyr når du leser om bakgrunnen hans. Men det er sånn som kan skje når du oppdager noen med et stort potensial.

Se Manchester United - Newcastle direkte i vårt livesenter kl. 21.00!

TV 2 PLAY: Se «Før kampen»: Man. United - Newcastle

For noen dager siden hadde de færreste hadde hørt om Bébé. Selv i hjemlandet Portugal var han et ubeskrevet blad for de aller fleste.

Onsdag forrige uke endret det seg da han ble han kjøpt av Manchester United for 70 millioner kroner – uten å ha spilt en eneste obligatorisk kamp på øverste nivå i Portugal.

VIDEO: Se Bébé i aksjon på You Tube (ekstern lenke)

For sju uker siden ble han hentet til den portugisiske toppserieklubben Vitória de Guimarães etter en halv sesong bak seg på tredje nivå i Portugal. Nå er han klar for en sesong i Premier League.

- På mange måter kommer han fra det store intet, innrømmer Manchester Uniteds styreformann David Gill.

Ferguson dro til Portugal
Sir Alex Ferguson dro selv til Portugal mandag forrige uke. Målet med reisen var i utgangspunktet å forsvare sin tidligere assistenttrener Carlos Queiroz i en høring i Lisboa. Men Ferguson hadde også et annet ærend på den iberiske vestkyst.

Queiroz, som har vært ansatt som portugisisk landslagssjef siden 2008, har havnet på tynn is i hjemlandet etter å ha skjelt ut dopingkontrollører som ønsket å teste det portugisiske landslaget før sommerens VM-sluttspill.

Ferguson talte varmt om sin tidligere høyt betrodde assistent som et av vitnene i høringen.

BEST I MANCHESTER: - Vi er best i byen, sier United-direktør David Gill. Her sammen med manager Sir Alex Ferguson.  (Foto: KIM JAE-HWAN/AFP)
BEST I MANCHESTER: - Vi er best i byen, sier United-direktør David Gill. Her sammen med manager Sir Alex Ferguson. (Foto: KIM JAE-HWAN/AFP)

Oppvokst på barnehjem
Som takk for hjelpen ble Queiroz med Ferguson for å møte en talentfull 20-åring som i løpet av sommeren havnet i søkelyset til Uniteds portugisiske speidernettverk: Bébé.

Sir Alex Ferguson har allerede omtalt signeringen av den ukjente unggutten som «et eventyr».

- Bébé er ansvarsfull gutt med et stort hjerte. Han er alt i alt en fantastisk gutt. Vi er alle glade for at han får denne sjansen og at drømmen om et bedre liv har gått i oppfyllelse.

- Det er et eventyr når du leser om bakgrunnen hans. Men det er sånn som kan skje når du oppdager noen med et stort potensial, sier Ferguson til The Telegraph.

Bébé, eller Tiago Manuel Dias Ferreira som han egentlig heter, hadde en trøblete oppvekst. Han ble født i byen Cacém utenfor Lisboa av kappverdiske foreldre.

Familien var lutfattig og sammen med storebroren måtte han tas inn av barnehjemmet Casa do Gaiato, nær byen Loures, fordi foreldrene ikke hadde råd til å forsørge dem.

Under oppveksten kalte storebroren han bare for Bébé, på norsk «baby». Det kallenavnet har hengt ved ham siden.

Old Trafford (Foto: PAUL BARKER/AFP)
Old Trafford (Foto: PAUL BARKER/AFP)

LES OGSÅ: Her er TV 2 Sportens splitter nye Premier League HD-studio
LES OGSÅ: Her er Premier Leagues største talenter

Scoret 40 mål på seks kamper
Det ble tidlig klart at Bébé hadde et stort talent for fotball. Fotballen var en viktig del av oppveksten hans og store deler av fritiden gikk med til å spille fotball med venner fra barnehjemmet.

For noen år siden ble Bébé og tre av kamerater invitert til å representere et lokalt lag i regi av den portugisiske solidaritetsorganisasjonen CAIS. CAIS er samme organisasjon som er ansvarlig for organiseringen av Portugals landslag for hjemløse. Men i motsetning til det som tidligere er blitt skrevet, har ikke Bébé representert Portugal i VM for hjemløse.

Han representerte imidlertid CAIS i en mindre turnering for vanskeligstilte ungdommer i Foca, i Bosnia og Herzegovina i mai 2009. Der gjorde han seg sterkt bemerket med å score 40 mål på seks kamper. Likevel klarte ikke laget hans å vinne turneringen.

CAIS-medarbeider og sjef for Portugals landslag for hjemløse, Gonçalo Sequeira dos Santos, beskriver Bébé som en fantastisk gutt.

- Bébé er ansvarsfull gutt med et stort hjerte. Han er alt i alt en fantastisk gutt. Vi er alle glade for at han får denne sjansen og at drømmen om et bedre liv har gått i oppfyllelse. Han hadde en drøm om en gang å spille for en storklubb og nå er drømmen blitt til virkelighet, sier dos Santos til Homeless World Cup sin offisielle nettside.

David Gill  (Foto: MIKE CLARKE/AFP)
David Gill (Foto: MIKE CLARKE/AFP)

VIDEO: Se Bébé i aksjon på You Tube (ekstern lenke)

Imponerte under sesongoppkjøringen
Bébé spilte for juniorlaget til det lokale laget Loures da han ble oppdaget og hentet til tredjedivisjonslaget Estrela da Amadora i 2009. Han startet 2009/2010-sesongen for Amadoras reservelag, men midtveis i sesongen ble han hentet opp til A-troppen i tredje divisjon. Der gjorde han sine saker bra og scoret fire mål på 24 kamper.

Det førte til at flere klubber fra den portugisiske toppserien Liga Sagres meldte sin interesse etter sesongen, og til slutt var det Vitória de Guimarães som sikret seg Bébé for en ukjent sum.

Oppholdet i Guimarães skulle imidlertid vise seg å bli særdeles kortvarig.

I oppkjøringskampene til årets sesong var Bébé lysende for Guimarães. På seks treningskamper noterte han seg for fem scoringer. Trener Manuel Machado innså raskt at klubben hadde sikret seg en gullkalv.

Flere klubber skal ha meldt sin interesse i løpet av sommeren, deriblant Real Madrid, Chelsea og Manchester United.

Ledelsen i Vitória handlet raskt og ga Bébé en kraftig forbedret kontrakt allerede få uker etter at han hadde signert for klubben. Den nye kontrakten innebar også at kjøpelystne klubber måtte ut med 8,8 millioner Euro, eller om lag 70 millioner kroner for å kjøpe spilleren.

TIL UNITED: Den tidligere gategutten Bebe. (Foto: Joao Filipe Santos/Ap)
TIL UNITED: Den tidligere gategutten Bebe. (Foto: Joao Filipe Santos/Ap)

Blir med i førstelagstroppen
Det beløpet la Sir Alex Ferguson på bordet onsdag denne uken.

Uniteds styreformann David Gill sier til Manchester Uniteds offisielle nettside at klubben har fulgt Bébé de siste ukene, men at det ble fortgang i sakene den siste uken. Trolig skyldes det at José Mourinho og Real Madrid og flere andre storklubber meldte sin interesse tidligere denne uken. Ifølge Guimarães’ klubbpresident, Emilio Machado, mottok de bud fra fire europeiske storklubber for spilleren.

Sir Alex Ferguson bekrefter at det er grunnen til at de fikk hastverk med å få i stand en overgang.

- Vanligvis ville vi ha vurdert spilleren over lengre tid, men andre klubber begynte å vise interesse så vi fattet en rask avgjørelse, sier Ferguson.

Davis Gill sier at Manchester United ikke har noen planer om å leie ut spilleren til en mindre klubb.

- Vanligvis ville vi ha vurdert spilleren over lengre tid, men andre klubber begynte å vise interesse så vi fattet en rask avgjørelse.

- Han vil bli med i førstelagsstallen denne sesongen. Jeg tror han vil være der hele sesongen. Han er en gutt som må lære seg engelsk og bli integrert i Manchester United. På mange måter kommer han fra det store intet, sier Gill, til manutd.com.

- Kan bli verdens beste
Bébé beskrives som en hurtig og kreativ spiller som kan bekle mange posisjoner fremme på banen. Med sine 190 centimeter er han også farlig i luftrommet. Han kan han fungere både som spiss, offensiv midtbanespiller og som kantspiller.

Jorge Paixao, som trente Bébé i Amadora, mener gutten har unike offensive kvaliteter.

- Han er en spiller som er preget av å ha vokst opp med gatefotball. I dag blir spillere skolerte i klubbene, men han er ikke sånn. Han er en spiller av den gamle skolen. Han lærte å spille på gaten og har en naturlig kreativitet og en mangel på respekt som gjør ham annerledes. Han utvikler seg veldig fort, fordi han har kvaliteter og egenskaper som det er vanskelig å finne hos én og samme spiller: Han er høy, god i luften, teknisk begavet og veldig rask, blir Paixao sitert på av The Independent.

Vitoria-trener Manuel Machado mener Bébé kan bli en av verdens beste fotballspillere på sikt.

- Før han dro minnet jeg ham om noen av samtalene vi har hatt i løpet av disse sju ukene (han har vært i klubben). Jeg fortalte ham at han ikke må glemme de tingene vi har snakket om fordi det kan hjelpe ham til å bli en av de beste spillerne i verden. Han har det som skal til for å bli det, sier Manuel Machado til den portugisiske sportsavisen Abola.

LES OGSÅ: Her er TV 2 Sportens splitter nye Premier League HD-studio
LES OGSÅ: Her er Premier Leagues største talenter

Sir Alex Ferguson (Foto: BEBETO MATTHEWS/Ap)
Sir Alex Ferguson (Foto: BEBETO MATTHEWS/Ap)

Sammenlignes med Drogba
Den ferske United-spilleren sier selv at han gleder seg til å ta fatt på sesongen på «Drømmenes Teater», Old Trafford.

- Jeg er veldig glad. Fotball har en egen evne til å forandre livene til folk, sier han til homelessworldcup.org.

Bébé har allerede blitt sammenlignet med kjente navn som Didier Drogba og Emmanuel Adebayor. At en ukjent portugisisk unggutt har meldt overgang til United har dessuten fått mange United-fans til å drømme om at han er en ny Cristiano Ronaldo. En YouTube-kavalkade fra Vitória de Guimarães’ treningskamper i sommer viser at Bébé i alle fall er minst like hurtig som Real Madrid-stjernen.

Bébé blir den tredje spilleren med kappverdisk opphav som spiller for Manchester United. Fra før har Henke Larsson spilt for klubben. Bébés nye lagkamerat, Nani, har også sitt opphav fra øygruppen i Atlanterhavet.

KILDER: wikipedia.org, homelessworldcup.org, telegraph.co.uk, independent.co.uk, goal.com, desporto.sapo.pt, abola.pt, manutd.com, youtube.com.

VIDEO: Se Bébé i aksjon på You Tube (ekstern lenke)