Toyota tilbakekalling (Foto: Scanpix)
Toyota tilbakekalling (Foto: Scanpix)

Toyota-førerne glemte å bremse

Oppsiktsvekkende tall i ny amerikansk undersøkelse

Amerikanske National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) har nå offentliggjort en større undersøkelse der de har sett nærmere på 58 rapporterte tilfeller som Toyotaer har vært involvert i.

Her skal bilene angivelig ha aksellerert ukontrollert, noe det har kommet utallige rapporter om, både fra USA og andre markeder.

Bremsepedalen ikke brukt

Toyota har virkelig vært i hardt vær i 2010 med tilbakekalling av flere millioner biler og over 16 milliarder dollar i bøter i USA. Derfor må NHTSAs rapport være svært kjærkommen for Toyotas del.

Her konkluderes det nemlig med at bremsepedalen overhodet ikke har vært i bruk i 35 av de 58 tilfellene. I 14 tilfeller har bremsene vært delviks brukt - og i ett tilfelle hadde sjåføren trykket inn gassen og bremsen samtidig.

Bare i ett eneste tilfelle hadde gasspedalen virkelig hengt seg opp.

LES OGSÅ: Toyota skal bruke lenger tid på å utvikle bilene sine

Menneskelige feil

NHTSA har gått gjennom informasjonen som lagres i bilenes "svarte bokser" og konkluderer med at det ikke har vært noen elektronikkrelaterte feil i bilene. Toyota har selv undersøkt 4000 biler hvor det har vært mistanke om mulig feil på gasspedalen - men hevder de ikke har funnet elektronikkfeil på en eneste en.

Dermed står man igjen med mekaniske feil, relatert til gasspedalen eller som det har vært mye fokus på: At gulvmattene kan løsne og kile seg under pedalen. Dessuten det som forårsaker de aller fleste ulykkene på veiene - den menneskelige faktoren.

NHTSA understreker at dette ikke er det siste vi hører fra dem i denne saken. Dette er bare første del av en større, pågående undersøkelse som skal offentliggjøres til neste år.

LES OGSÅ: Dette er firehjulstrekkeren med lavest forbruk

Toyota Prius plug-in bakfra. (Foto: Benny Christensen)
Toyota Prius plug-in bakfra. (Foto: Benny Christensen)