SsangYong Kyron
SsangYong Kyron

Dette bilmerket er snart solgt

... og det er godt nytt for norske eiere.

Koreanske SsangYong har slitt tungt de siste årene og helt siden tidlig 2009 har de vært under en form for administrasjon. Dette har blitt gjort for å gi selskapet ro mens det har vært jobbet med restrukturering og mulige, nye eiere.

SsangYong eies i dag i hovedsak av kinesiske SAIC som lenge har vært klare på at de ønsker å selge seg ut. Nå er denne prosessen i innspurten – med minst tre aktuelle kandidater.

Tre igjen

Lenge har det vært spekulert i at Renault/Nissan skulle overta og dermed integrere sitt Korea-selskap Samsung med SsangYong. Men nå melder bransjenettstedet autonews.com at den fransk-japanske alliansen har trukket seg fra videre forhandlinger.

Opprinnelig skal det ha vært seks interessenter til å ta over SsangYong, nå skal det være tre igjen. Disse er ifølge autonews.com koreanske YoungAhn Hat og to indiske selskaper: Mahindra & Mahindra Ltd. and Ruia Group.

Rexton kan være et lite SUV-kupp på bruktmarkedet. Les mer her

Nye markeder

Av disse blir Mahindra & Mahindra regnet som favoritten. De er blant annet store på traktorer og firehjulstrekkere og produserer også lavprisbilen Logan på lisens. Ved å overta SsangYong får de blant annet tilgang på – for dem – helt nye og interessante markeder.

Etter et fryktelig år i fjor med streiker og rene opptøyer på fabrikken, er SsangYong-produksjonen nå i mer normalt gjenge. De første syv månedene i 2010 har de produsert 43 881 biler, 26 190 av disse for eksport.

Norske veier

Det ruller også noen tusen SsangYong-biler på norske veier.

– For dem er det gode nyheter at det nå nærmer seg en avklaring på framtiden. Det er aldri bra for bruktverdien hvis en fabrikk går konkurs og forsvinner. Med riktig eier bør også SsangYong på sikt kunne komme tilbake som nybilaktør. Det blir spennende å se hvor de ender opp,¿. sier Brooms bilekspert Benny Christensen.

LES OGSÅ: Se når politiet stormer bilfabrikken

Ssangyong Rexton solgte ganske bra i Norge en periode - nå er det imidlertid lenge siden den gjorde seg bemerket på salgsstatistikkene.
Ssangyong Rexton solgte ganske bra i Norge en periode - nå er det imidlertid lenge siden den gjorde seg bemerket på salgsstatistikkene.