MISTET DRAGET: Under valgkampen i fjor stemte halvparten av velgerne over 60 år på regjeringspartiene. I dag er støtten redusert til en tredel. (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)
MISTET DRAGET: Under valgkampen i fjor stemte halvparten av velgerne over 60 år på regjeringspartiene. I dag er støtten redusert til en tredel. (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)

Eldreflukt fra de rødgrønne

Regjeringen har mistet draget på de eldre velgerne, viser en fersk TV 2-gallup.

Halvparten av velgerne over 60 år stemte på et av regjeringspartiene i fjor høst. I dag ville bare hver tredje velger over 60 stemt rødgrønt.

Svikter Jens

Arbeiderpartiet får 28,7 prosents oppslutning på målingen, en fremgang på 0,4 prosentpoeng fra forrige måling i juli.

Selv om Høyre går mest tilbake på målingen med 1,2 prosentpoeng til 25,3 prosent fra et rekordhøyt nivå i juli, viser bakgrunnstallene at partiet fortsatt kaprer nye velgere.

– Det er spesielt blant de eldre velgerne de over 60 år, mens de svikter regjeringspartiene, sier valgforsker Hanne Marthe Narud ved Universitet i Oslo.

Omregnet til et valgresultat viser målingen at nærmere 100.000 velgere som stemte på Arbeiderpartiet i fjor høst i dag ville i dag ha gitt sin stemme til Høyre.

- Det er særlig Arbeiderpartiet de tar nye velgere fra, det er særlig de eldre velgerne som forsvinner fra Arbeiderpartiet, de har vært de mest lojale velgerne tradisjonelt sett så det er interessant, sier Narud til tv2nyhetene.no.

– Kan bli dramatisk

Selv om Senterpartiet har langt høyere oppslutning blant velgere over 60 år enn blant ungdom, har heller ikke de to andre regjeringspartiene stor støtte blant de eldre.

Mens de rødgrønne partiene hadde halvparten av de eldre velgerne i ryggen ved valget i fjor høst, har de på augustmålingen fra TNS Gallup bare støtte fra rekordlave 33 prosent av de spurte over 60 år.

– Det er relativt store velgergrupper vi snakker om. De eldre er jo også de som stemmer slik at det kan være dramatisk viss dette er en tendens som fortsetter, sier Narud.

Senterpartiet får en oppslutning på 4,7 prosent (+ 0,8), mens Sosialistisk Venstreparti får 5,7 prosent (- 0,3).

Flertall for skifte

Målingen som TNS Gallup har laget for TV 2 viser at det er et klart flertall for regjeringsskifte. Et valg i dag ville gitt opposisjonspartiene 101 mandater, mot regjeringspartiene som ville fått 68 mandater.

Høyre og Fremskrittspartiet mangler bare et mandat på flertall.

– Det er interessant at Høyre og Fremskrittspartiet ligger tett opp til å ha flertall sammen, sier Narud.

Se alle tallene og mandatfordelingen i Partibarometeret

Ingen Hardanger-effekt

Sommerens debatt om kraftlinjer på Vestlandet ser så langt ut til å ha hatt liten effekt på velgerne.

– Ikke i dette materialet. Der har det ikke vært noen bevegelse blant Arbeiderpartiets velgere på Vestlandet, så der kan vi ikke si at det har skjedd, sier Narud.

Kristelig Folkeparti og Venstre som begge har markert seg som klare motstandere av kraftlinjene får henholdsvis 5,1 prosent (+ 0,1) og 4,9 prosent (- 0,2).

Frp litt frem

Fremskrittspartiet får 22,6 prosent (+0,6), men må fortsatt se seg slått av Høyre.

Ikke siden i januar har nå Frp vært større enn Høyre på målingene fra TNS Gallup.

– Høyre har en utfordring med å holde på de mange nye velgerne partiet nå har kapret, sier valgforsker Hanne Marthe Narud.

Andre partier

Rødt får en oppslutning på 1,3 prosent. Andre partier og lister får 1,7 prosent (- 0,4). De største partiene i andregruppen er denne gang Kystppartiet med 0,5. De Grønne med 0,4 og Pensjonistpartiet med 0,3 prosent.

Målingen er tatt opp av TNS Gallup for TV 2 ved personlige telefonintervjuer av 972 personer i tidsrommet 2. - 8. august. Feilmarginen er +/- 1,4 - 2,8 prosentpoeng, størst for de største partiene. Det betyr at ingen av enkeltutslagene fra juli til august er statistsisk signifikante.