Erik Tysse (Foto: Roald, Berit/SCANPIX)
Erik Tysse (Foto: Roald, Berit/SCANPIX)
Erik Tysse (Foto: Roald, Berit/SCANPIX)
Erik Tysse (Foto: Roald, Berit/SCANPIX)
Erik Tysse (Foto: Roald, Berit/SCANPIX)
Erik Tysse (Foto: Roald, Berit/SCANPIX)

Tysse-forklaring og flere spørsmål

Kappgjengeren Erik Tysse kommer i løpet av onsdag til å levere sin forklaring til Antidoping Norge (ADN). Han stiller også flere spørsmål.

I begynnelsen av juni ble det kjent at den norske kappgjengeren og EM-favoritten hadde avgitt en positiv dopingprøve på stoffet Cera, tredje generasjons bloddoping. Prøven ble avgitt i forbindelse med en konkurranse i Italia 1. mai.

Senere ble også B-prøven analysert på laboratoriet i Roma, der både Erik Tysse og trener Stephan Plätzer var til stede. B-prøven bekreftet det positive resultatet av A-prøven.

Tysse har helt siden den positive testen ble kjent blånektet for å ha dopet seg, men han har heller ingen god forklaring på hvordan den positive testen har oppstått. Nå er det gått 14 dager siden han ble tilskrevet av Antidoping Norge (ADN) om saken, og forklaringen blir levert inn i løpet av onsdagen.

- Jeg kan ikke si hva som står i forklaringen, men det er ingenting nytt der i forhold til det som har vært kjent tidligere, sier advokat Gunnar Martin Kjenner til NTB.

Han bistår Tysse i saken, og allerede på pressekonferansen da saken ble kjent via friidrettsforbundet og Tysse selv, hadde Kjenner en rekke synspunkter på hva som kunne ha skjedd.

Det ble blant annet antydet at jerntilskudd kunne ha påvirket urinprøven. Helge Oftebro, tidligere leder ved dopinglaboratoriet på Aker, sa den gangen at Tysse hadde en lang vei å gå for å bli frikjent, men også han hadde synspunkter på forskjellige mistenkelige forhold i forbindelse med prøvetakingen og analysen.

I kappgangmiljøet er det delte meninger om denne saken både her i landet og internasjonalt. For de fleste fremstår det som en gåte at Erik Tysse, som er blitt sett på som en kappgangsportens hedersmann, skulle være en jukser. (©NTB)