Lance Armstrong (Foto: Christophe Ena/Ap)
Lance Armstrong (Foto: Christophe Ena/Ap)

Dopingnettet snører seg rundt Armstrong

Sykkelstjernens advokater hevder at antidopingbyrået i USA tilbyr andre ryttere gunstige avtaler dersom de kommer med bevis mot eller vitner mot Lance Armstrong.

Dersom de samme rytterne har blitt tatt for doping vil USADA redusere straffene deres, sier advokat Tim Herman til AP ifølge CNN.

Føderale etterforskere i Los Angeles ser nå nærmere på juks i sykkelsporten, og etterforskerne har vist interesse for Armstrong i etterkant av Floyd Landis sine avsløringer om miljøet i US Postal.

Landis fikk selv tilbud om en slik fordelaktig avtale i 2007, men da takket amerikaneren nei.

- Søker sannheten
Talskvinne i USADA, Erin Hannan, sier at antidopingbyrået ikke vil kommentere detaljene i etterforskningen.

- I enhver etterforsning søker vi sannheten, ikke mer eller mindre. Vi vil evaluere alle bevis, og når prosessen resulterer i troverdige dopingbevis vil vi ta nødvendige grep, sier Hannan.

USADA har historisk sett vært kjent for å redusere straffer for utøvere som kommer med bevis.

- USADA lover ryttere gunstige avtaler dersom de kommer med bevis som kan skade Armstrong. De sier: Hvis du kan ta Armstrong så vil vi ta frem viskelæret, hevder Herman.

Hamilton har blitt stevnet
Landis impliserte minst 16 andre ryttere da han fortalte om tilstandene i sykkelmiljøet, deriblant George Hincapie, Amstrongs Team Radioshack-lagkamerat Levi Leipheimer og Dave Zabriskie.

Føderale myndigheter i USA har stevnet flere vitner til rettslig avhør for å komme til bunns i dopinganklagene mot Lance Armstrong. Tyler Hamilton, som var hjelperytter for Armstrong i U.S. Postal i 1999 og 2000, er blant dem som har blitt stevnet. Hamilton vant OL-gull i 2004, men han ble fratatt OL-gullet og suspendert i to år etter at han ble tatt for bloddoping.