SLAKTER BEREDSKAPEN: Her bæres Sebastian Plur Nilssen inn i helikopteret etter isbjørnangrepet. Overlege Mads Gilbert mener beredskapen på Svalbard er altfor dårlig. (Foto: Arild Lyssand)
SLAKTER BEREDSKAPEN: Her bæres Sebastian Plur Nilssen inn i helikopteret etter isbjørnangrepet. Overlege Mads Gilbert mener beredskapen på Svalbard er altfor dårlig. (Foto: Arild Lyssand)

Gilbert: – Svalbard-beredskap en lek med døden

Mads Gilbert mener den kirurgiske beredskap ved Longyearbyen kan sammenlignes med et spill med døden som innsats.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Som klinikkoverlege på Universitetssykehset i Tromsø har Mads Gilbert det akuttmedisinske ansvar også for Longyearbyen sykehus.  

Med døden som innsats

Gilbert, som er overlege og professor i akuttmedisin, mener beredskapen der nå er så dårlig at det kan sammenlignes med et spill med døden som innsats.

– Her leker vi med døden, her leker vi med skjebnen, og de som spiller dette lotto med befolkningen,de kommer nok en gang å legge taperloddet på skuldrene til befolkningen, sier Gilbert til TV 2 Nyhetene.

Les også: Sebastian om isbjørnangrepet: – Jeg sprella som en gærning

Kritisk søkelys

Møter mellom isbjørn og mennesker har tatt flere liv på Svalbard. Ekstremturismen har eksplodert, og etter ulykken i forrige uke er det nok en gang satt kritisk søkelys på den kirurgiske beredskapen.

– I gjennomsnitt så har vi kirurg på vakt her hvert tredje døgn, fortalte kirurg Kari Schrøder Hansen på TV 2 Nyhetene søndag.

Se innslaget:

444905

Departementet er bekymret

Også Helse- og omsorgsdepartementet er bekymret. I en risikoanalyse slår sysselmannen fast at bemanningen på sykehuset har vært uendret siden 1981. Samtidig er innbyggertallet doblet, og antallet turister tidoblet på de nesten 30 år som er gått.

Nordområdepolitikk

– Og i tillegg til denne enorme økningen i befolkningen og turismen så er det jo også en del av nordområdepolitikken. En viktig del av den er jo beredskapsansvaret Norge har, og vi skjemmer oss ut når vi ikke har en skikkelig, fullverdig kiriurgisk beredskap på Longyearbyen sykehus. Og det bør vi ha også i et utenrikspolitisk perspektiv, sier Mads Gilbert.