volvo emblem
volvo emblem

Nå er Volvo solgt

Ford bekrefter at de har solgt Volvo til kinesiske Geely. Si din mening her:

Så er sagaen over: Fra i dag er Volvo kinesisk. Geely har betalt et forskudd på 1,3 milliarder dollar. Det forteller Ford i en pressemelding som akkurat er sendt ut.

– Volvo er et utmerket varemerke med en rekke sterke produkter, og de har begynt å tjene penger igjen etter en vellykket omstrukturering. Vi er overbevist om at Volvo har en stabil framtid under Geelys eierskap, sier Ford-sjef Alan Mulally i en kommentar.

Ford og Volvo skal samarbeide på en rekke områder for å sikre at overgangen blir mest mulig smertefri. Men Ford skal ikke beholde noen form for eierandel i Volvo – nå er det Geely som eier Volvo med hud og hår.

1,8 milliarder dollar

I forrige uke bekreftet en talsmann for Geely at alt var i boks fra deres side, også de nødvendige godkjennelsene fra den kinesiske regjeringen.

Tidligere i sommer sa også EU-kommisjonen ja til avtalen. Geely og Ford skal ha brukt mye tid på å forhandle om alle praktiske aspekter rundt avtalen, blant annet i forhold til patenter og teknologi. Ford skal fortsette å levere motorer, girkasser og en rekke andre komponenter til Volvo.

Salgssummen er på 1,8 milliarder dollar. Det er under en tredjedel av det Ford betalte da de kjøpte Volvo tilbake i 1999.

LES OGSÅ: Dette Volvo-råskinnet kommer bare i 100 eksemplarer

Spesiell dag

Det er kjent at Geely nå vil bygge opp en utviklingsavdeling for Volvo i Shanghai og at de også skal bygge en helt ny bilfabrikk som skal produsere Volvo-modeller i Kina.

– Dette har vært kjent lenge, men likevel føles dette som en veldig spesiell dag. Svenskenes bilstolthet er nå på kinesiske hender. Og jeg skjønner godt at mange som har et forhold til Volvo føler seg usikre på hvilke konsekvenser dette vil få for merket, sier Broom-redaktør Knut Skogstad.

LES OGSÅ: Så mye kan du spare på bruktimport av Volvo XC60

Stor grad av selvstyre

– Ja, hva vil skje med Volvo nå?

– På kort sikt: Sannsynligvis ikke veldig mye. Kineserne tar over et selskap som er på rett kjøl og som ikke minst er i ferd med å bli profitabelt igjen. De får også en bra oppdatert modellrekke.

– Det som er spennende er hva som skjer på lengre sikt. Og der blir det jo rene spådommer. Dette er første gang et kinesisk selskap kjøper opp en større bilprodusent. De signalene Geely har gitt så langt går på at de vil gi Volvo stor grad av "selvstyre" og at Volvo i så stor grad som mulig skal forbli svensk. Men dette kan selvfølgelig også være stor grad av taktikkeri. Det skal bli veldig spennende å følge denne prosessen videre, sier Knut Skogstad.

Blir dette den nye folke-Volvoen? Les mer om nye V60 her

Hva mener du? Er dette en glad eller trist dag for Volvo? Bruk kommentarfeltet under: