Vil fryse skattene i sju år

Statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (Ap) sier til VG at han ikke ser noen grunn til å øke skatte- og avgiftsnivået de neste sju årene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Skattedebatten startet i VG onsdag, da partisekretær Raymond Johansen tok til orde for en ny diskusjon om skattenivået, men først etter neste stortingsperiode. Nå legger statsminister Jens Stoltenbergs nærmeste medarbeider en tung føring for skattedebatten i Arbeiderpartiet med sitt nei til skatteøkning også i neste periode. Schjøtt-Pedersen ønsker å beholde skatte- og avgiftsnivået uendret helt fram til utgangen av neste stortingsperiode, i 2017.

– Det er Aps landsmøte som vedtar Aps program, så det er en prosess som må få gå. Men jeg ser ikke noe behov for å øke skattene ut over 2004-nivået, sier Schjøtt-Pedersen.

Foran valgene i 2005 og 2009 ga Ap velgerne et løfte om å holde skatte- og avgiftsnivået på samme nivå som i 2004.

– Hele diskusjonen om skatt blir teoretisk. Vi vet at utgiftene til eldre vil vokse kraftig.

Men det viktigste tiltaket for å sikre finansiering av disse oppgavene er å holde folk i jobb og holde ledigheten lav, sier Schjøtt-Pedersen.

Søndag tok næringsminister Trond Giske til orde for en skatteøkning, men kun dersom skattene blir øremerket på linje med bompenger. Stoltenbergs statsråd avviser forslaget som teoretisk.

– Jeg vil ikke spekulere rundt det. Men jeg ser ikke behovet for en slik endring, sier Schjøtt-Pedersen. (©NTB)