Palin angriper Obama i innvandringssaken

- Arizonas guvernør har de «ballene» som president Barack Obama mangler for å takle problemet med ulovlig innvandring, sier Sarah Palin.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Utspillet fra eksguvernøren kommer etter at en mye omtalt innvandringslov skulle ha trådt i kraft i Arizona i forrige uke, men ble midlertidig stanset etter at Obama engasjerte seg i saken.

Palin slaktet Obamas håndtering av saken i et intervju med Fox News søndag, og roste på sitt frittalende vis Arizona-guvernør Jan Brewers kapasitet til å takle innvandringsproblematikken.

Søndagens slag under beltestedet fra Palin illustrerer det mange analytikere mener vil bli et brennhett tema før høstens kongressvalg i USA, men flere tror innvandringsdebatten nå har blusset opp for å bli i offentlighetens lys så lenge at det kan bli et tema for neste presidentvalgkamp.

Obamas engasjement for å stoppe den strenge loven kan nemlig snu tilbake mot ham selv, siden hans administrasjon har gjort svært lite på innvandringsfeltet, til tross for løfter om reformer på området. USA har nærmere 11 millioner ulovlige innvandrere, og de siste forsøkene på å løse problemet med politisk reform har gått i vranglås i kongressen.

Avhengig av hvordan saken utspiller seg i ankerettssaken, utfordrer uansett Arizonas initiativ til å innføre den nye loven det monopolet Washington har hatt over saksfeltet. Og dommer Susan Bolton ga president Obama medhold i at innvandringspolitikk er et føderalt saksområde, i sin begrunnelse for å blokkere loven. Om ankedomstolen, og eventuelt høyesterett også gir Obama medhold, kan det paradoksalt nok tvinge fram handling på et felt presidenten til nå har unngått å omtale. (©NTB)